Mezőberényben a Petőfi utcai gömbakácokat kivágták, gömbkőriseket ültetnek

2021. március 2. 19:00 | Mikóczy Erika

Siklósi István, Mezőberény polgármestere még múlt év novemberében tájékoztatta a város lakóit arról, hogy a Petőfi utca nyugati oldalán lévő japán gömbakácok helyett gömbkőrisek ültetését tervezik. A napokban már arról számolt be, hogy a gömbakácok kivágása befejeződött, kezdődhet az ültetés, amelyhez segítőket várnak.

– Szerdától az ültetésre koncentrálunk. Várom azoknak az önkénteseknek a jelentkezését, akik szívesen lennének részesei az új fák ültetésének, és néhány lyuk kiásásával segítenének. Kizárólag kézi erővel tudunk dolgozni, szükséges szerszámok, ásó, lapát, esetleg csákány. Március 3-án 9 órától kezdjük a lyukakat kiásni. Aki szívesen részt venne ebben a munkában, kérem privát üzenetben, vagy a polgarmester@mezobereny.hu e-mail címen jelezze, hogy a szerdai napon mely időpontban áldozná erre az idejét – tette közzé felhívását Siklósi István.
 
A polgármester megjegyezte, hogy a Petőfi utca nyugati oldalán többnyire elöregedett, nagyrészt betegségeket mutató gömbakácok voltak, amelyeket most az „Esély Otthon” pályázat részeként tudnak gömbkőrisekre cserélni. A fakivágások szakemberek véleményének kikérésével, engedélyek birtokában történtek meg, a fák pótlását pedig már el is kezdik. 
 
 
Mezőberényben egyébként idén több helyen is megújító fásításokat végez a város. A Rákóczi sugárúton a NKM által elrendelt, a vezetékeket és ezáltal az emberi életeteket is veszélyeztető helyzet elhárítását eredményező beavatkozásra kerül sor. Több, magas fát vágnak ki, amelyek helyére szintén alacsony növésű gömbkőriseket ültetnek.
 
Emellett a Békési úton, a korábban veszélyelhárításból kivágott gesztenyék helyett kislevelű hársakat ültettek, folytatva az út melletti fa sor kialakítását, a Boldisháti holtágnál pedig 3,5 ha területen újabb tölgyes ültetésére kerül sor, és a város részt vesz a Békéscsabát Mezőberénnyel összekötő „Zöldfolyosó” telepítésében is. 

Itthon

Az LMP továbbra is kiáll az őshonos nemzeti kisebbségek jogai mellett

A Lehet Más a Politika parlamenti frakciójának vezetője, Keresztes László Lóránt és Takács Péter, a párt dél-alföldi regionális elnöke tartott sajtótájékoztatót szerdán Békéscsabán. Kiderült, hogy az LMP az Európai Bizottság januári elutasító döntése után is tovább küzd a kisebbségek, köztük Székelyföld autonómiájáért.
2021. április 14. 18:42
FEL