Mesterséges intelligencia a könyvtárban

2023. március 27. 19:23 | Vincze Attila

Az idei Internet Fiesta rendezvénysorozat keretein belül a mesterséges intelligenciával ismerkedhettek meg a látogatók a Békés Megyei Könyvtárban hétfőn. Az érdeklődők folyamatos kommunikációra képes chatprogramot, valamint képgenerátort is kipróbálhattak.

Idén 23 éve, hogy a könyvtárak márciusban megszervezik az Internet Fiesta programjait, nincs ez másképp a Békés Megyei Könyvtárban sem. A kulturális intémény előadásokkal, játékokkal és bemutatókkal csatlakozott a rendezvényhez. Hétfőn ennek keretében bárki kipróbálhatta a mesterséges intelligencia használatát a könyvtárban. Ehhez csupán egy számítógépre, illetve a modern technológiát használó internetes alkalmazásokra volt szükség, melyeket az intézmény biztosított. Ottjártunkkor Dányi László nyugdíjas történész életében először próbálta ki a ChatGPT nevű csevegőrobotot, amely egy folyamatos kommunikációra képes interaktív alkalmazás. Szerinte ugyan hasznos lehet a mesterséges intelligenciát használó program, de még jócskán fejlesztésre szorul. 
 
– Akkor segíthet az alkalmazás, amikor már fejlettebb lesz, mert most még elég hiányos a tudása. Több dologra rákérdezte, a válaszok nem mindig fedték a valóságot, de jó lesz majd egyszer, ha megfelelően fog működni – mondta a történész.
 
 

 
Kertész Zoltán, a megyei könyvtár részlegvezetője kiemelte, hogy az Internet Fiesták alkalmával mindig az újdonságokra igyekeznek koncentrálni, így jött a gondolat, hogy ezúttal a mesterséges intelligenciával való ismerkedésre is szánnak egy alkalmat. Mint fogalmazott, elsősorban az idősebb generáció tagjainak az érdeklődésére számítottak, mivel a fiatalok nagy része már ismeri az ezen technológián alapuló alkalmazásokat. 
 
– Olyan már történt a kölcsönzés során, hogy a látogatók olyan könyvlistát hoztak nem létező könyvekről, amit a chatrobot ajánlott nekik. Összességében azt szerettük volna megmutatni, hogy a mesterséges intelligánciának vannak előnyös oldalai, mert ajánlókat ad nekünk, szövegeket foglal össze, ellenben lehetséges, hogy valótlan tartalmakat is megoszt velünk – részletezte. 
 
A könyvtárosok tapasztalatai szerint is egyre nagyobb az érdeklődés a technológia iránt, de egyelőre nem tartanak attól, hogy a mesterséges intelligencia átvenné a könyvtárak szerepét, különösen a helyi, lokális tartalmakat tekintve, azonban érdemes megismerkedni vele. 

További programok »

FEL