Mester és tanítványa: Rúzsa Ilona és László Henriett közös kiállítása

Mester és tanítványa, Rúzsa Ilona és László Henriett tűzzománc alkotásaiból nyílt kiállítás kedden a Csabagyöngye Kulturális Központ Hungarikum termében.

Mester és tanítványa, Rúzsa Ilona és László Henriett tűzzománc alkotásaiból nyílt kiállítás kedden koraeste a Csabagyöngye Kulturális Központ Hungarikum termében. A megnyitón László Bernadett énekelt, majd Feigl Miklósné aranykoszorús könyvkötő mester mutatta be az alkotókat.

Rúzsa Ilona neve ismerősen cseng a művészetkedvelők között, ő a képzőművészeti pályafutását 1994-ben kezdte Békéscsabán. Első önálló kiállítása festményekből nyílt, majd jött a tűzzománc és az ikonfestés. Munkái több alkalommal díjat nyertek, szerte az országban több helyen voltak kiállításai, templomokat díszítenek alkotásai, amelyek egy része ismert a határon túl is. A Csabagyöngyében most tanítványával, László Henriettel közös tárlaton mutatkoztak be.

– Henriett nagyon ügyes, tehetséges, láttam benne azt, hogy nagyon-nagyon akar fejlődni. A Százszorszép kiállításra hoztam el először az egyik alkotásával, és mivel kiderült, hogy nagyon szeretne tanulni, szívesen segítek neki – mondta Rúzsa Ilona.

Henriett Szegeden a pedagógusképző karon szerette meg a tűzzománcot, most Gyulán tanulja mesterétől a tűzzománc-készítés fortélyait, különleges technikai megoldásait. Mint mondja, általában vörösréz alapra dolgoznak, erre ékszerzománc festéket raknak, a színeket egymásra égetik, így születnek meg a képek.

Ilona alkotásain egyházi és történelmi témák jelennek meg a ezen a tárlaton, Henriett tűzzománcai pedig főként a magyar mitológia témakörét ölelik fel. Közös kiállításuk október 2-áig tekinthető meg a Csabagyöngye Hungarikum termében.

 

Megosztás:

Címke: , , ,