Mesélő múzeum - Római kétlovas harci kocsi

2015. november 9. 11:36 | Mikóczy Erika

A Munkácsy Mihály Múzeum Múzsák Termében római katonák és polgárok világa elevenedik meg a különleges élményeket nyújtó Időutazás – római hagyományőrzés című kiállításban. A tárlat megtekintésére érkező időutazókat az Apollóról elnevezett XV. Legio katonája fogadja.

A múzeum Múzsák Termének központi részét különleges, díszített kiállítási tárgy, a biga, vagyis a római kétlovas harci kocsi foglalja el. A Circus ünnepi játékai közül a kocsiversenyek voltak a legnépszerűbbek. Két- és háromfogatos kocsik (biga, triga) versenyeztek, a nagy versenyeken viszont négyfogatos kocsik (quadriga) indultak. Az itt kiállított harci szekér azzal a különlegességgel bír, hogy amikor az Asterix és Obelix kalandjairól szóló mozifilm negyedik részét 2011-ben Magyarországon, Szombathely környékén forgatták, akkor az Obelix szerepét játszó Gérard Depardieu híres francia színész ezen a bigán, díszes harci szekéren utazott a filmben. Bár a forgatás ideje alatt többször is összetört harci kocsit mindig javítani kellett, most teljes pompájában tekinthető meg a múzeum Múzsák Termében. Az élményszerzésre irányuló interaktív tárlat műtárgyai nem zárt vitrinekben találhatók, hanem megfoghatók, kipróbálhatók, sőt felpróbálhatók az egyes eszközök és ruhadarabok.

A múzeum szeretettel vár minden kedves látogatót a játékos történelmi tárlatra, amely 2016. január 10-éig tekinthető meg a Munkácsy Mihály Múzeum Múzsák Termében.


Biróné Ungurean Emma Brigitta

 

FEL