Mesélő múzeum: Könyvek a múltról a jelennek

2019. augusztus 10. 17:18 | behir

A Munkácsy Mihály Múzeum 2018-ban vásárolta meg egy könyvgyűjtemény kisebb részét, ezáltal több mint hetven darab könyvvel gazdagodott az intézmény.

A könyvek összetétele és kora változatos, értékük pedig rendkívüli. Az összes közül kiemelkedik az a Szent Biblia, amelyet 1842-ben adtak ki Kőszegen, szlovák nyelven. Különlegessége abban is rejlik, hogy a történetíró és államtitkár Zsilinszky Mihály édesapja volt egykor a tulajdonosa. Ahogy akkoriban mindenki, ő is a Bibliába jegyezte fel a legfontosabb családi eseményeket, így azt is, amikor fia, Mihály 1838-ban megszületett.

 

Időrendben ezt követi három olyan könyv, amely egykor a Wenckheim család tulajdona volt. A francia és német nyelvű könyvek közül, az egyik ex libris könyv, vagyis egy cédula bizonyítja, hogy gróf Wenckheim József tulajdonában volt a könyv. Egy másik ex libris könyv is került a múzeumba, ez Zsilinszky Antalé volt. A könyvek között találjuk a már említett Zsilinszky Mihály munkáit is, többek között Tessedik Sámuel önéletírását vagy báró Radvánszky Béla emlékezetét.

Számos olyan kiadvány került a múzeum tulajdonába, amelyeket Békéscsabán adtak ki vagy itt íródtak, ilyenek például Szeberényi Lajos Zsigmond munkái. A gimnáziumi értesítőkről is szólnunk kell, mintegy húsz darabot tesz ki az egykori Rudolf Főgimnázium által kiadott kiadványok száma. Az utolsó csoportba azok a kiadványok tartoznak, amelyek helyi énekeket tartalmaznak, vagy szlovák nyelvű könyvek, illetve az evangélikus vallás témájában íródtak.

Szakál Veronika történész

További programok »

FEL