Mesélő múzeum: Komposztáljunk hatékonyan!

2020. május 23. 12:13 | behir

A mai emberek számára már egyértelmű, hogy változtatni kell a környezetünkkel kapcsolatos gondolkodásmódunkon, a hozzáállásunkon és az életvitelünkön, mert ha nem tesszük, akkor nem tudunk egy élhető bolygót hátrahagyni utódaink számára. Az egyik nagyon lényeges megoldandó feladatunk a napi szeméttermelésünk csökkentése. A kulcsszó ebben a kérdésben a szelektív hulladékgyűjtés, és a szelektíven gyűjtött anyagok megfelelő újrahasznosítása.

Remek kezdeményezés, hogy a városunkban működő helyi hulladékgazdálkodásért felelős szervezet számos műanyag komposztálóedényt osztott ki ingyen a város lakosai számára. Sajnos, az akciót félbeszakította a járványhelyzet miatt kialakult korlátozás, azonban a lakosok egy része hozzájutott az edényekhez, és aki nem, azt is arra bíztatunk, hogy készítsen otthon komposztálóedényt saját maga. Amennyiben utánanéz ennek, számos ötletet talál a különböző internetes portálokon (pl. dróthálóból, raklapból, deszkákból is lehet készíteni).

A komposztálás nem újkeletű, valamikor ez volt a legtermészetesebb dolog a háztartások körül, hiszen minden konyhai és ház körüli természetes eredetű hulladék a trágyadombra került, melyet, ha „megérett”, a földekre szórtak, és így újrahasznosult. A mezőgazdaságban és a kertészetekben már régóta használják ezt a módszert a tápanyagdús és szerves anyagokban gazdag talaj előállítására.

Nagyon fontos, hogy ha belevágunk, – márpedig mindenkit erre bíztatunk, akinek a helye és a lehetősége megvan hozzá – akkor nézzünk utána, hogyan érdemes ezt végezni, hogy eredményes legyen, és ne érezzük elpazaroltnak a ráfordított időnket és energiánkat. A komposzt elkészülésének ideje az edény méretétől, az évszakoktól, a hőmérséklettől, az összetevők minőségétől és az átforgatások idejétől függ. Amit nagyon fontos szem előtt tartanunk, hogy a szerves anyagok lebontását mikro- és makroorganizmusok, vagyis élő szervezetek végzik. Arra kell gondolnunk, hogy a közeg számukra élhető legyen, és ha ezt biztosítani tudjuk, akkor ők elvégzik a munka nagy részét. A komposztáláshoz szükséges a víz és a levegő, valamint a szén és a nitrogén megfelelő aránya, hogy a komposzt lebontását végző szervezetek jól érezzék magukat ebben a közegben. A komposztot idönként át kell forgatni, hogy ne fülledjen be és ne tömörödjön össze. Annál jobb a komposzt, minél többféle konyhai és kerti hulladék kerül bele, és érdemes nagyon odafigyelni, hogy mi odavaló és mi nem. Mielőtt nekilátunk, mindenképpen olvassunk utána, hiszen remek leírások és videós tanácsadások segítik a tanulni vágyókat.

Hatékony komposztálást kívánunk mindenkinek!

Váncsa Klára, ökológus

További programok »

FEL