Mesélő múzeum: A kortárs szlovák képzőművészet sztárja, Milan Lukáč Békéscsabán

2019. szeptember 29. 17:58 | behir

A Munkácsy Mihály Múzeum huszonnégy éve dolgozik együtt a gróf Andrássy Gyula egykori tőketerebesi kastélyában működő Dél-Zempléni Múzeum és Kulturális Központtal. 2019-ben az együttműködés keretében Milan Lukáč szlovák képzőművész önálló tárlatát mutatják be Békéscsabán.

A Magyarországon még csupán egy szűk szakmai kör által ismert Milan Lukáč 1962. szeptember 29-én született Bajmócon (Bojnice, Szlovákia). 1981 és 1987 között a pozsonyi Szépművészeti Akadémián a kor népszerű köztéri szobrásza, Ján Kulich és kitűnő érmésze, Ladislav Snopek keze alatt dolgozott. Tanulmányait 1985 és 1986 között a párizsi Szépművészeti Egyetemen, az École nationale supérieure des Beaux-Arts-ban folytatta, ahol mestere a francia Képzőművészeti Akadémia későbbi elnöke, Jean Cardot volt. Részt vett a Cité Internationale des Arts szakmai munkájában is Párizsban. Ezután Madridban majd Bécsben dolgozott, valamint számos szimpóziumon és workshopon vett részt hazájában és külföldön egyaránt.

 Nagyszámú egyéni tárlatot rendezett Szlovákiában, Csehországban, Ausztriában, de bemutatkozott Németországban, Franciaországban, Svájcban, Hollandiában, Belgiumban, Luxemburgban, Olaszországban, Spanyolországban, majd Európán kívül, Mexikóban és Kanadában is. Közönsége sok csoportos kiállítás résztvevőjeként is találkozhatott vele. 1985-ben és 1990-ben neki ítélték a párizsi Académie des Beaux-Arts fiatal szobrászok minősítésére alapított díját, 1988-ban pedig kiérdemelte a modern szlovák tipográfia atyja, Martin Benka nevét viselő díjat. 1995-ben elnyerte a pozsonyi Holokauszt Emlékmű pályázatának első díját, 1998-ban pedig az iglói (Spišská Nová ves) Milan Rastislav Štefánik Emlékmű pályázatának díját. Az elismert köztéri szobrász művei világszerte köz- és magángyűjtemények anyagát gazdagítják.

A ma is Pozsonyban élő Milan Lukáč a Munkácsy Mihály Múzeum – 2019. szeptember 26. és 2020. január 5. között látható – kiállításán szobormunkái mellett rajzait és nagyméretű festményeit is bemutatja.

Gyarmati Gabriella művészettörténész, a kiállítás kurátora

 

További programok »

Itthon

Forgalomkorlátozások a Szarvasi úton – jó ütemben halad a kerékpárút építése

Békéscsaba önkormányzata a komplex, három fejlesztési elemből álló beruházást a „Békéscsabán, a Szarvasi úton kerékpárút, az Ipari úton és a Tevan Andor utcában gyalog- és kerékpárút, közvilágítás, valamint a Szabolcs utcában kerékpárforgalmi létesítmény létesítése” című, projektben készíti el 930 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével.
2020. július 5. 19:39
FEL