Meseházi ajánló

2016. szeptember 9. 08:00 | Mikóczy Erika

A békéscsabai Meseház szeretettel vár minden óvodás, iskolás csoportot a Békési út 17. szám alatt található népi műemlék épületegyüttesbe, mely múzeum és népi kézműves műhely helyszíne.

Itt találhatók állandó kiállításaik: Schéner Mihály gyűjteményes kiállítása, amely színes fafaragványaival a népi mesevilágot idézi a látogató elé. A Meseszobában Mesetrón, Mesekeltető asztal és a Gyalogcsillag lóca mesehallgatásra hív és mesemondásra csábítja a bátrakat. A falakról Szent István népe és a Viráglányok figyelnek. A Napsugár Bábegyüttes kiállítása az elmúlt 50 év helyi bábművészetét mutatja be, a bábokat tervezte és kivitelezte Lenkefi Konrád, az együttes egykori vezetője. Ványai János hajdani csabai fazekasmester műhelyében megtekinthető régi cégtáblája, szerszámai, mesterlevele és fazekaskorongja, valamint előre egyeztetett foglalkozás keretében kipróbálható az agyagmívesség.

Foglalkoztató műhelyükben olyan népi kézműves foglalkozások megrendezésére is lehetőség van, melyeket iskolai kereteken belül (helyhiány, anyaghiány) nehéz megvalósítani, de a tananyagban és az iskolai életben is szerepe van, az önkifejezés eszköze és sikerélményt nyújt. Anyagokat, eszközöket a Meseház biztosít! Egy foglalkozásra egyfajta tevékenység választható. Igény szerint kihelyezett foglalkozást is megvalósítanak.

 Szeptemberi kézműves ajánló:

  • Ősz levél textil képkeretben
  • Állatfigurás könyvjelző készítése filcből
  • Madárkalitka textil csíkokból, benne madár textilből
  • Őszi ablakdísz kartonból, termés díszítéssel
  • Ajtókoszorú kartonból, termés díszítéssel
  • Őszi manó csutkából, gyapjúból, rongyból

Előzetes bejelentkezés, időpont és témaegyeztetés, 06/66 326-370, vagy a 06-30/3834-743 telefonszámon Selmeci Ágnesnél.        

A kézműves foglalkozás díja: 200 Ft/fő, kísérőknek ingyenes.

Belépődíj: 100 Ft/fő, Csaba kártyával ingyenes.

 

Szeptember 10-én, szombaton, 14 órától MESEHÁZI SZÜRETI MULATSÁG lesz, kemencés lángos készítéssel, must préseléssel, kerti játékokkal, kézművességgel, mesemondóval.

17 órától GUZSALYAS, muzsikál a Berbécs zenekar.

Aprók tánca, moldvai tánctanítás, táncház - a belépés ingyenes!

Mindenkit szeretettel várunk!

 

NYITOTT HÉT A MESEHÁZBAN szeptember 12 - 16-án

A tanév kezdetét idén is nyitott héttel ünnepli a Meseház. A hét minden napján más-más kézműves tevékenységgel és tárlatvezetéssel várják az iskolák és óvodák csoportjait.

Előzetes egyeztetés, bejelentkezés a Meseház telefonszámán 326-370, valamint Selmeci Ágnesnél +36-20/220-0157.

 

KÉZKIVIRÁGZÁSOK - alkotópályázat gyermekeknek: Schéner Mihály, tréfás kedvű garabonciásként, sokfelé járt a nagyvilágban. De bármerre vitte is útja, mindig szívesen, kincsekkel megrakodva tért vissza Békéscsabára. Kincseiből kiállítás nyílt, mely ma is megtekinthető a Meseházban. Schéner Mihály kalandozásai inspirálták a Meseház alkotópályázatát. Készítsetek képes levelezőlapot a nyári csodákból, élményeitekből és küldjétek el a Meseházba. A képeslap mérete 15x11 cm, melyre tetszőleges technikával dolgozhattok. Egy pályázó több pályamunkát is beküldhet. Postai levelezőlap vásárolható a postahivatalokban.

Beküldési cím: MESEHÁZ, 5600 Békéscsaba, Békési út 15-17.

Postázási határidő: 2016. szeptember 15.

A beküldött pályamunkákból kiállítás nyílik, a legszebb levelező lapok készítői tárgyjutalomban részesülnek.

FEL