Mese egy felkapaszkodó kismalacról

2016. február 26. 12:55 | Fekete Kata

A Rongy Elek, a példakép című darab premierjére várja a közönséget a Békéscsabai Napsugár Bábszínház. Veress Zoltán kolozsvári író művét, amely egy felkapaszkodó kismalacról szól még nem játszották Magyarországon, Erdélyben viszont minden gyerek kívülről fújja. A próbán jártunk.

Főpróbahéten még minden előfordulhat, az is, ami az előadásokon már nem. Megeshet, hogy az egyik szereplő, Soós Emőke fordítva veszi fel magára és libeg be a színpadra a tűzpiros autóval, ahogyan az is, hogy nem jókor nyílik ki a vásári komédiához szükséges ekhós szekér ajtaja. A zene leáll, mindenki jót nevet, mert a kellékestől a rendezőasszisztensig mindenki tudja, a szombati premieren ilyen baki nem történik. Minden flottul megy majd, nem kell lesni, hogy a ,,karmester", Béres László helyesli vagy éppen a fejét ingatja-e egy-egy mozdulat esetén.

Nem klasszikus bábelőadás következik a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban. Igaz, Béres László sem klasszikus bábszínház rendező. Két évvel ezelőtt színre vitte a Hófehérke és a hét törpe című előadást a bábszínházban, részt vett meghívott rendezőként a Drámaíróversenyen, majd a Jókai színházban rendezte a Bernarda Alba háza című darabot. Béres László elmondta, örömmel tér vissza Békéscsabára. A Rongy Elek, a példakép című darabot azért választották, hogy Soós Emőke bábszínész megcsillogtathassa a tehetségét. Eredetileg egyszemélyes művet kerestek, de Soós Emőke egyik gyerekkori kedvencét, a Rongy Eleket vetette fel, amelyet az erdélyi gyerekek mind ismernek. S ő ajánlotta fiatal kollégáját, Biró Gyulát is, aki végül a címszereplőt alakítja.

Mint Biró Gyula elmondta, az előadás kihívás a színészeknek, hiszen bábok helyett az előadók is láthatóak. Ahogyan a zenészek sem húzódnak a háttérbe, Lovas Gábornak és Rákóczi Antalnak is szerepe van. S éppen ettől szép és jó a Rongy Elek. Bár a címszereplő negatív példakép, mégis szerethető figura. Az más kérdés, hogy a szülőknek néhány helyzet gyanúsan ismerős lehet, amikor a mindenkin átgázoló kismalac történetét átültetik a való életre.

Kommentár nélkül a próbáról a 7.Tv-n látható.

További programok »

FEL