Merkely: A kismamák is megkaphatják a koronavírus elleni védőoltást

2021. március 23. 17:58 | behir

A favipiravir ellenben nem adható a várandósok számára.

 

– Nem igaz az, hogy a terheseknél súlyosabb a koronavírus lefolyása. Ez a H1N1 influenzavírusnál így volt, ám a koronavírus esetében csak statisztikailag tűnik soknak az adat. Napi szinten nagyjából 20 kismama fertőződhet meg – fogalmazott Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az M1 műsorában.

A rektor elmondta, hogy az Egyesült Államokban és Izraelben is oltják a várandósokat, ezért itthon a négy orvosegyetem nőgyógyászati klinikáinak tanszékvezető egyetemi tanárai, valamint a Merkely vezette klinikai munkacsoportja javaslatot dolgozott ki. A javaslat szerint a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca vakcinája a kismama kérésére  – és a kezelőorvos kockázatértékelése után – a második és a harmadik trimeszterben adható be.

– A koronavírus nem jut át a placentán, az ellenanyag ugyanakkor bejut a keringésbe, védve a születendő gyermeket – foglalta össze Merkely Béla. Hozzátette, hogy a magzatot érő károsodást a kismama elégtelen oxigénellátottsága okozhatja, amely miatt a magzat is oxigénhiányos állapotba kerülhet. A szakember szerint ebben az esetben javasloják legjobb megoldásként a császármetszést.

Forrás: MTVA

 

További programok »

FEL