A héten soron kívül elindul a pedagógusok és a kismamák oltása is

2021. március 30. 08:21 | Vincze Attila

Még ezen a héten elindul azoknak a pedagógusoknak az oltása, akik március 24-ig regisztráltak a koronavírus elleni vakcinára. Az oltóanyagok beadása várhatóan csütörtökön, pénteken és szombaton zajlik majd a lakóhelyhez legközelebb eső oltóponton. Időközben megszületett a szakmai állásfoglalás a várandósok oltásáról, így a kormány számukra is soron kívül lehetővé teszi a koronavírus vakcinák beadását.

Ahhoz, hogy a kormány tervei szerint április közepén biztonságosan meg lehessen nyitni az oktatási intézményeket, a héten soron kívül megkezdődik az óvodai és iskolai pedagógusok, valamint a bölcsődei dolgozók oltása is. Kiss Mihály, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston technikumának intézményvezetője szerint a digitális oktatás után már nagy szükség lenne az iskolák megnyitására, így arra biztatja a pedagógusokat, hogy oltassák be magukat.

- Én abszolút amellett vagyok, hogy mindenki oltassa be magát, amikor lehetősége van rá, pedagógusként pedig azt gondolom, hogy kötelességünk is ez a dolog, hiszen példát is kell mutatnunk azon a téren, hogy igenis van kiút a járványból és az a vakcinán keresztül vezet - fogalmazott.

Hamarosan nemcsak a pedagógusok, hanem a várandósok is soron kívül beoltathatják magukat a koronavírus ellen. Megszületett ugyanis az a szakmai állásfoglalás, amely lehetővé teszi a kismamák Pfizer és Moderna vakcinákkal való oltását. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a várandósok a saját és gyermekük biztonsága érdekében vegyék fel a vakcinát.

- Láthatjuk, hogy egyre gyakoribb a gyermekeknél is a súlyos és hosszútávú szövődmény, úgyhogy mint anyuka és gyermekorvos nagyon fontosnak tartom az oltást, és hogy védjük a születendő gyermekeinket, védjük a pácienseinket, tehát maximálisan az oltás mellett állok - húzta alá Dr. Gherman Mónika gyermekgyógyász szakorvos.

A kormány tájékoztatása szerint minden megyében lesz kijelölt kórházi oltópont, ahol a regisztrációt követően a kismamák előzetesen maguk is kérhetnek majd időpontot az oltásra. Ezek listáját és elérhetőségét a hét közepén teszik közzé a koronavirus.gov.hu oldalon.

 

További programok »

FEL