Mérgezik a macskákat Gyulán

2016. január 28. 14:58 | Varga Diána

Gyulán, a Románvárosban az elmúlt időszakban több egészséges macska is elpusztult váratlanul. A lakók azt gyanítják, hogy valaki szándékosan mérgezi a cicákat fagyálló folyadékkal.

Hamu az egyetlen olyan házi kedvenc, amelyik túlélte az egyik idei fagyálló-mérgezést Gyulán. Életét annak köszönheti, hogy gazdái gyorsan megitatták pálinkával, ami semlegesítette a káros anyagot. Társai nem voltak ilyen szerencsések: csak ebben az évben három négylábú pusztult el hasonló okok miatt a szomszédságban. Az utóbbi két évben több tucat esetről hallottak az Újűllés utca lakói. Mint egy férfi elmondta, a cicája úgy ment haza, hogy a két hátsó lábát húzta. Azonnal állatorvoshoz vitték, injekciókat kapott, de nem tudták megmenteni. Az a macska is elpusztult, amelyet séta közben talált a környéken lakó Sajti Edina.

– Kutyasétáltatásból jöttünk haza, akkor találtam meg a cicát. Sokkos állapotban volt, próbáltuk befogni szegényt, de nagyon meg volt ijedve és harapott – mondta Sajti Edina.

A Románvárosban élők azt mondják, évek óta mérgezik fagyállóval az egerészőket a városrészben. Szerintük valaki bosszúból teszi olyan helyre a fagyálló folyadékot, ahol az állatok elérhetik. Balogh Lajos gyulai önkormányzati képviselő elmondta, a legközelebbi testületi ülésen interpellálni fog az ügyben, de nem sok érdemi intézkedést remél addig, amíg tetten nem érik a mérgezőt. Mint hangsúlyozta, valószínűleg csak a szabályokat fogják valószínűleg elmondani, hogy mi vonatkozik arra, aki állatkínzást, vagy állatellenes cselekedetet hajt végre.

Dr. Ökrös István állatorvos szerint azonban nem mindig tudatos mérgezésről van szó, inkább csak óvatlanságból.

– Amikor az autókban lecserélik a fagyálló folyadékot, előfordul, hogy lecsepeg az édes ízű méreg, és a kutyák felnyalják. A macskát elsősorban akkor lehet megmérgezni, ha a táplálékba szánt szándékkal tesznek fagyállót.

Az állatorvos szerint több esetben megmenthetőek lennének a házi állatok, ha a tulajdonosok időben észlelik a gyanús jeleket. Fagyálló-mérgezésnél például a tea és a pálinka semlegesítheti a mérgező folyadékot.

 

FEL