Menzakörkép

2016. február 14. 09:15 | behir.hu

A közétkeztetésben, hazánkban több mint háromezer főzőkonyhán és hatezerötszáz tálalókonyhán naponta másfél-kétmillió, többségében gyermek, beteg vagy idős ember étkezik. Időről időre visszatérő téma az ételek minősége, ami a szeptemberi rendeletváltozás után még érzékenyebb terület. Békéscsabán a Gyermekélelmezési Intézmény is arra törekszik, hogy megfeleljen a szabályoknak és az étkezők igényeinek egyaránt.

A Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény négy főzőkonyháján mintegy kilencezer adag étel készül naponta az óvodások, az iskolások és a szociális gondozottak számára. A szeptembertől életbe lépett közétkeztetői rendelet például jelentősen szigorította, hogy bizonyos húsok, köretek milyen rendszerességgel kerüljenek az étlapra. Dávidné Tóth Edit a gyermekélelmezési intézmény igazgatója emellett a sótartalmat érintő változásokat is kiemelte, amit szintén nehezen fogadtak a gyerekek, de az a céljuk, hogy a szabályok betartása mellett finom ételeket készítsenek.

A gyermekétkeztetés kapcsán Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elindít egy elégedettségi felmérést. Jövő héten megkezdődik a kérdőívek kitöltése a békéscsabai óvodákban, általános iskolákban és középiskolákban étkező diákok körében. A városvezető célja, hogy a tapasztalatok, visszajelzések alapján olyan ételek kerüljenek a menza étlapjára, amelyeket a gyermekek örömmel fogyasztanak.

Kovács Dávid

FEL