A mentális betegségek kezelése magas költségekkel jár

2020. október 10. 17:54 | behir

A mentális betegségekkel világszinten is keveset foglalkoznak, holott a hozzájuk kapcsolódó kiadások nagyobb költséget jelentenek a társadalom számára, mint a daganatos betegségek vagy akár a népbetegségként ismert cukorbetegség – hívja fel a figyelmet egy közérdekű közlemény az október 10-i Lelki Egészség Világnapja alkalmából.

A depresszió 300 millió embert érint világviszonylatban, ezen belül major depresszióban szenvedő betegek száma eléri a 40 milliót Európában. A depresszió gazdasági költsége már 2007-ben meghaladta a 135 milliárd eurót, míg a mentális betegségek 600 milliárd euróba kerültek 2018-ban. A mentális egészségügyi kiadások az elkövetkezendő 15 évben az előrejelzések szerint exponenciálisan emelkednek majd. Érdekes továbbá az Eurostat felmérése is, amelyet a Világnap alkalmából készített az európai országokban mentális ápolásra elérhető kórházi ágyak számáról, itt ugyanis éppen az ellenkező tendenciát figyelhetjük meg.

A kutatás alapján az Európai Unió tagállamaiban a 2018-as évben átlagosan 73 kórházi ágy jutott mentális ápolásra 100 ezer lakosra vetítve. Ez az összes kórházi ágynak a 14 százaléka.  Az adatokat 2004 óta gyűjtik. Azóta az mondható el, hogy az akkor átlagos 79 mentális egészségre fordítható kórházi ágy per 100 ezer fő, egy 8,2 százalékos csökkenéssel érte el a 2018-ban mért 73-as átlagot.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának adatai alapján Magyarországon 89 kórházi ágy jut mentális ápolásra per 100 ezer fő. A visegrádi országok közül a legmagasabb szám Csehországban van 93 kórházi ággyal, míg Szlovákiában 81, addig Lengyelországban már csak 62 kórházi ágy érhető el erre a célra.

Ha a skála csúcsára tekintünk Belgiumot találjuk 135 kórházi ággyal, őket követi Németország 128-al és Lettország 122-vel. A legkevesebb azaz 9 mentális egészségre fordítható kórházi ágyat Olaszországban találták, utánuk Cipruson már kétszer annyit azaz 18-at, majd Írországban már 34 volt az ilyen kórházi ágyak száma 100 ezer lakosra vetítve.

Forrás: Világgazdaság

Itthon

Közút: Tovább folytatódnak a tervezett növénygondozási munkák Békésben

Ezen a héten is folytatják a növényzetgondozási munkákat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei Békés megyében. A békéscsabai, a gyomaendrődi, az orosházi és a sarkadi mérnökségek területén végzett munkálatok ideje alatt forgalomkorlátozásra és ideiglenes lezárásokra számíthatnak a közlekedők.
2021. március 1. 18:58
FEL