Mennyi lesz a nyugdíjam? Itt a válasz a kérdésre

2022. május 9. 14:00 | behir

Mindenki szeretné tudni, mekkora összegű lesz majd a nyugdíja. Bemutatjuk, hogyan kalkulálhatjuk ki a várható juttatást, és mennyivel lesz kevesebb a jelenlegi nyugdíjasokénál.

Az utóbbi időben rengeteget hallhattunk arról, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer nem sokáig tartható fenn. Hamarosan óriási bajok lesznek: a jelenlegi átlagnál jóval kisebb összeget fog kapni a tíz-húsz év múlva nyugdíjba vonuló generáció is.

De mégis mennyire súlyos a gond, mennyire biztos, hogy ez így lesz? És mennyivel lesz kevesebb az állami juttatás annál, mint amennyit a mostani nyugdíjasok kapnak? 

Nehéz tisztán látni, hiszen konkrét számok sehol nem hangzanak el. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan lehet megtudni, mekkora állami ellátásra számíthatunk majd nyugdíjasként.

 

Tényleg akkora a baj?

A válasz kiábrándító: sajnos tényleg nagy baj közeleg. Nincs miben reménykedni, és egyáltalán nem bízhatunk abban, hogy “valami majd csak lesz”.

A nyugdíjrendszer problémája ugyanis gyakorlatilag megoldhatatlan, mivel gyökere az az elv, amely mentén működik. Ez a mechanizmus felosztó-kirovó jellegű: vagyis a jelenlegi nyugdíjakat a most aktív dolgozók által befizetett nyugdíjjárulékokból fizetik. A nyugdíjjárulékok tehát egy nagy közös kalapba gyűlnek, és ezt az összeget osztják szét a mindenkori nyugdíjasok között. 

 

Ha eddig működött, akkor most miért nem? 

Mindezzel nem is volt baj, amíg a sok aktív dolgozó járulékát kellett kevés nyugdíjas közt elosztani. Csakhogy a nyugdíjrendszer kialakulásakor igen alacsony volt még a várható élettartam, és 5-6 gyermek vállalása teljesen természetesnek számított. Mára ez az arány megfordult: egyre kevesebb gyermek születik, miközben egyre hosszabb ideig él az idős korosztály. 

 

Forrás: Freepik

 

Csak a fizetésünk töredékét fogjuk nyugdíjként megkapni

A nyugdíjasok száma tehát folyamatosan növekszik, miközben a járulékot fizetőké csökken. Ráadásul a közeljövőben mennek majd nyugdíjba a Ratkó-unokák, egy olyan népes generáció, amelynek eltartását akkor is nehéz lenne megoldani, ha nem csökkenne tendenciózusan a születések száma. 

A munkavállalók csoportját pedig még tovább karcsúsítja az elvándorlók és a külföldön dolgozók száma. A szakértők becslése szerint 20 év múlva már csak a fizetésünk 30-40 százalékát kapjuk majd meg nyugdíjként. 

 

Útmutató a kalkulátor használatához 

Természetes, hogy mindennek fényében jó lenne előre tudni, mégis mekkora összegre számíthatunk, amikor majd elérjük a nyugdíjkorhatárt. Hazánkban azonban sajnos nem kapunk erről éves kimutatást. Ráadásul bonyolult számítási folyamatok során állapítják meg a nyugdíj összegét. 

Az előre látásban segítségünkre siet az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóságnak (ONYF) oldalán található kalkulátor. Ennek használata azonban meglehetősen bonyolult, ami sokakat elijeszt a használatától. Szakértői oldalunkon ezért egy részletes útmutatót állítottunk össze segítségképpen, amely példák bemutatásával is könnyíti az értelmezést.

 

A kalkulátor sajnos nem ad valós képet 

Tudnunk kell, hogy a fenti ONYF kalkulátor sem ad teljesen reális képet, aminek több oka is van. Egyrészt érthető módon nem veszi figyelembe a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer hatásait. Vagyis azt, hogy a jövőben jócskán mérséklődni fog a nyugdíjasok között szétosztható összeg. 

Másrészt problémát jelent az infláció kérdése is. Bár a nyugdíjak összegét évről évre korrigálják, sajnos a reálérték növekedés nem tudja lekövetni a fogyasztási cikkek árának emelkedését. Mindez további torzulást okozhat számításunkban.

 

Innen tudhatjuk meg, mennyi lesz a nyugdíjunk 

Szakértői oldalunkon nem csupán útmutatót adtunk az ONYF kalkulátorához, hanem egy reálisabb képet adó kalkulátort is létrehoztunk. 

Ez a jövőbeli állami nyugdíjunk várható összegét sokkal pontosabban, a fent említett tényezőket figyelembe véve számolja ki, és azt is megmutatja, mekkora összegre lesz szükségünk jelenlegi életszínvonalunk fenntartásához.

 

Nem kell félni, ha előre gondolkodunk 

A kalkuláció eredménye persze valószínűleg nem lesz túl szívderítő. Ám nem érdemes kétségbeesni, hiszen a probléma felismerése már fél megoldás. Jól tesszük, ha elfogadjuk, hogy bármennyire igazságtalan és elkeserítő is a helyzet, ezen csak mi tudunk változtatni. 

Így elindulhatunk a megoldás felé vezető úton, és egy megfelelő összegű nyugdíjcélú megtakarítással elérhetjük, hogy idős korunkat anyagi biztonságban tölthessük a számunkra megfelelő életszínvonalon.

További programok »

Itthon

FEL