Menetrend szerint érkeznek a Perseidák

2021. augusztus 10. 10:30 | Erdei-Kovács Zsolt

A Szent Lőrinc könnyeiként is ismert meteorraj minden évben július közepe és augusztus közepe között figyelhető meg. A Perseus csillagkép felől érkező „égi utazók” egyik különlegessége, hogy a legtöbb csillaghullással ellentétben nem az őszi-téli időszakban fordulnak elő.

A Perseidák maximuma a 2021-es esztendőben augusztus 11-13. között várható, megfelelő látási viszonyok esetén óránként akár száz fényjelenséget is láthatunk majd ebben az időben. A meteorles megfelelő előkészületek mellett és persze jó társaságban rendkívül szórakoztató elfoglaltság. Erre a műfajra nem csupán nyáron adódik lehetőség, sőt jellemzően inkább az őszi-téli időszak mutatkozik alkalmasabbnak. Hazánk felett évente több alkalommal előfordulnak meteorrajok.

Példaként említhető, hogy októberben az Orionidák, novemberben a Leonidák, decemberben a Geminidák, januárban pedig a Quadrantidák meteorraj érkezik. Ezek akkor jelentkeznek, amikor a Föld áthalad egy olyan térrészen, ahol korábban egy üstökös elhaladt és az üstökös pályája mentén teleszemetelte a bolygóközi teret ezekkel a „kis porszemcsékkel”.

 

Szent Lőrinc könnyei

Említésük kínai csillagászoknak köszönhetően az időszámításunk előtti időszakból származik. A Perseidák, amelynek szülőégiteste a Swift-Tuttle-üstökös volt, sok apró porszemcséből áll, melyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek. A jelenség egyébként ma már nem olyan aktív, mint a kilencvenes években volt, viszont ez semmit sem von le az élmény értékéből, lenyűgöző látvány. Tudni érdemes, hogy jellemzően akkor szokott sok hullócsillag lenni, amikor a forrás, a szülőüstökös mellettünk jár, ez legközelebb a 2100-as években történik majd meg.

 

Egyéjszakás kaland a szabadkígyósi Nagyerdőn

A Körös-Maros Nemzeti Park idén is megszervezi immár hagyományosnak mondható, Egyéjszakás kaland elnevezésű eseményét, ahol akár a Perseidáknak is alaposabban utánuk nézhetünk. A találkozó helyszíne ezúttal is a szabadkígyósi sportpálya parkolója lesz, ahol a jelentkezőknek augusztus 14-én (szombat) 15 órakor érdemes megjelenni. Innen a Kígyósi-tanösvényen át a táborhely felé veszik majd az irányt. A cél a kikapcsolódás, az elmerülés a nyárvégi erdő és puszta hangulatában, figyelve a természet hangjaira – olvasható a nemzeti park honlapján.

Lesznek szakmai programok is, mint például a természetfotózás, a madárgyűrűzés vagy az éjszakai túra. Az éjszakai táborhelyen közös szalonnasütéssel, beszélgetéssel lehet eltölteni az estét. A túra hossza 5 km, az esemény vasárnap délig tart.

A fotókat Incze László készítette 2019-ben Bélmegyer-Fáspusztán

Galéria

További programok »

FEL