Melyik kocsmát hívják a Lencsésin Fehér csizmásnak?

2021. január 25. 12:25 | Such Tamás

Nyilván sokan tudják, sokan nem… Közel 40 éves a történet, melynek a hatása még a mai napig is érezhető.

Egy teljesen passzentos polcot próbáltunk feltenni a minap a gyerekszobába, de csak toldásokkal-foldásokkal sikerül valamennyire egyenesbe hozni. Mivel girbe-gurbák a falak.

Vélt és valós nyelvek szerint, a létező szocializmusban a panelszerelők a munkaidőben is gyakran szörpöltek – nyilván nem málnát. Az azonban más kérdés, hogy a vezetőik a legtöbbször szemet hunytak eme, ma már elképzelhetetlen szokás felett.

 

A Lencsési lakótelep tízemeletesei – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Fent, fent, legfelül, ott, ahol a góré ül – Fotó: behir.hu/Such TamásMácsai Sándor építőmérnök mindezzel kapcsolatban elmondja: közel 38 éve, az egyik Lencsési panelház építése közben időnként el-eltűnt egy komplett brigád. Noha a művezetőjük kemény fickó hírében állt, még ő sem bírt az embereivel. Majd az építővállalat munkásellátási csoportja úgy döntött, kibaltáznak a melósokkal és térdig érő, fehér csizmákat rendeltek nekik.

Így a művezető a szomszédos tizesekből, akár 150 méterről is tisztán követhette a beosztottjai nyomvonalát, ha netán a szomszédos krimóba szöktek. Idővel az ivót nevezték el Fehér csizmásnak.

Továbbá elmeséli, egy-egy ház építésénél legalább négy szakma megfordult: panelszerelő, kőműves, burkoló, festő-tapétázó. Amikor már az egyik lakásban szinte minden kész volt, majdnem az utolsó munkafázisban a festők észrevették, hogy a falból kilóg egy vasbeton cső. Minden szaki láthatta, és ahelyett, hogy levágták volna, a festők oldották meg a problémát: körbetapétázták.

 

Gyermekpolc egy lakásban, Berényi Nagy Péter Békéscsabáról című könyvével – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Az első polc… Berényi Nagy Péter Békéscsabáról című könyvével – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

No és melyik Lencsési kocsmát híják Fehér csizmásnak?

a, Vili-Béni

b, Tölgyfa

c, Gyöngy

d, KO

 

 

 

 

(a helyes válasz: b)

FEL