Megyeszerte készülnek az intézmények az Országos Könyvtári Napokra

2023. szeptember 28. 13:15 | Csiffáry Zsuzsanna

Az Országos Könyvtári Napok a hazai könyvtári rendszer összehangolt működésének kiemelt értéke, a könyvtáros szakma legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató programsorozata. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség az országos programokat egységes tematika alapján szervezi, melyhez október első hetében minden magyarországi köz- és szakkönyvtár csatlakozik.

A Békés Megyei Könyvtár idén is csatlakozik az Országos Könyvtári Napok elnevezésű rendezvénysorozathoz. Erről tartottak sajtótájékoztatót a környező települések könyvtárainak vezetői az intézmény Digilaborjában. Juhász Zoltán igazgató köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Jováné Nikula Editnek, a Gyulai Mogyoróssy János Könyvtár igazgatóhelyettesének, aki a fürdőváros kapcsolódó programjait ismertette.

Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere kiemelte a Békés Megyei Könyvtár kulturális hatékonyságát.

– Ha végigvesszük, hogy október másodikától hetedikéig mennyi és milyen minőségi program sorakozik fel az Országos Könyvtári Napok keretében, azt kell mondanunk, hogy a Békés Megyei Könyvtárnak komoly szerepe van a város kulturális életében. Túl a közgyűjteményi feladatellátáson, olyan programokat szerveznek, amelyek felhívják a figyelmet az olvasásra, a könyvek forgatására és szeretetére – fogalmazott az alpolgármester. 

Kertész Zoltán, a megyei könyvtár igazgatóhelyettese ismertette a heti programkínálatot, továbbá kiemelte, hogy a "Megbocsátás napján" a könyvekkel adós tagok büntetés nélkül visszavihetik a kölcsönzött könyveket. 

Albertus László, a Mezőkovácsházi Városi Könyvtár igazgatója többek között kitért arra, hogy Petőfi Sándor költészetét és életét feldolgozó kiállítással is készülnek az intézmény munkatársai, ám több elfoglaltság közül is válogathatnak majd az érdeklődők. A tájékoztatón Bánszki Mihály, a Bán Ber Deep Heart Deep Soul, fiatalokat támogató társaság képviselője is jelen volt.

A csatlakozók sorát a Békés Városi Püski Sándor Könyvtár is gyarapította. Az intézmény vezetője, Pikó Imre hozzátette, hogy a könyvismertetők, pódiumbeszélgetések mellett a kézművesség is helyet kap az Országos Könyvtári Napok békési programsorozatán. 

Juhász Zoltán arról is tájékoztatást adott, hogy milyen szempontokat vettek figyelembe a műsorrend összeállításánál

– A legelső szempontunk az volt, hogy egész héten keresztül kell olyan tartalmat közvetítsünk, amelyre igény van. Illetve fontos szempont volt az, hogy kapcsolódjunk az irodalomhoz a könyvekhez ezáltal az országos könyvtári rendezvényhez is. Meghívtunk olyan helyi szerzőket, előadókat, akiket ismerhetünk Békéscsabán is, de nem feltétlenül tudjuk róluk, hogy milyen közük van az irodalomhoz – mondta el a megyei könyvtár igazgatója.

További programok »

Kultúra

Csabai nyomdász tanulóknak mutatták be a Budai Krónikát

A Budai krónika egy latin nyelvű kiadvány, melynek eredeti címe: Chronica Hungarorum (A magyarok krónikája). Idén, nyomtatása 550 éves fordulójára kereken 550 darab facsimile kiadást, azaz hasonmás példányt készítettek. Az egyiket, egészen pontosan a 280-as sorszámút péntek délelőtt Farkas Gábor Farkas, az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársa mutatta be csabai nyomdász tanulóknak, a Békés Megyei Könyvtárban,
2023. november 25. 11:15
FEL