Megyenap: Díjeső és színes programok a csabai főtéren

2019. szeptember 7. 17:00 | Varga Diána

A szeptember 7-én, Békéscsaba főterén rendezett Megyenapon a szervező Békés Megyei Önkormányzat több díjat és oklevelet is adományozott, míg a kísérőrendezvényeken az érdeklődők számos bemutatót, megyei értéket tekinthettek meg, próbálhattak ki és kóstolhattak meg.

A Megyenapon első ízben adták át a Békés Megyei Önkormányzat által alapított Közösségért díjat, melyben Zalai Mihály közgyűlési elnök elmondása szerint azok részesülhetnek, akik kisebb településeken élnek és dolgoznak, munkásságuk példamutató, illetve tevékenyen részt vesznek a megye közösségé szervezésében, a települések közti kapcsolatok építésében. A díjban idén Béni-Varga Ágnes, Deákné Domokos Julianna, a Dévaványai Hagyományőrző Nők Egyesülete, Pocsai Ildikó, a Belencéres Néptáncegyüttes, Puju János és Rajos István részesült.

Oklevelet vettek át azon települések képviselői, ahol települési értéktár működik. Ezek közé tartozik Battonya, Békés, Békéscsaba, Biharugra, Csabacsűd, Csorvás, Doboz, Dombiratos, Gádoros, Gyomaendrőd, Kétsoprony, Kevermes, Köröstarcsa, Medgyesegyháza, Mezőberény, Mezőkovácsháza, Orosháza és Szarvas.

Megyei értéktár oklevél rögzíti a Csabagyöngye szőlő és Stark Adolf munkásságának, a Békéscsabai Jókai Színház épületének, a Munkácsy Mihály Múzeum és gyűjteményének, Thék Endre munkássának, a Balassi Táncegyüttes tevékenységének, Munkácsy Mihály munkásságának, Tevan Andor könyvművészeti és kiadói tevékenységét, a Tranoscius, a békési vesszőfonás és a dévaványai táncok nevét.

A folytatásban az érdeklődők számos bemutatót – többek közt a Készenléti Rendőrség szolgálati és önvédelmi, valamint katonai és hagyományőrző bemutatóját láthatta.

 

 

Megmutatták értékeiket a megyei értéktárak, az arra vállalkozók Nóniusz fogat segítségével indulhattak városnézésre, a gyerekeket pedig kézműves sátor és játékkuckó is várta. Koraeste több néptánccsoport lép majd színpadra, a rendezvényt pedig a Besh o droM koncertje zárja majd.

A megnyitóról készült tudósításunkat és a hozzá kapcsolódó fotógalériát erre a linkre kattintva találják meg.

 

Galéria

További programok »

Kultúra

Vona Gábor Békéscsabán mutatta be a Míg a halál el nem áraszt című könyvét

A könyvem a halálról és a hozzá fűződő viszonyunkról szól, ami azonban észrevétlenül mégis rangot, méltóságot és értelmet ad az életünknek. Nem az élet értelmét kerestem tehát, hanem a halálét – mondta Vona Gábor Békéscsabán, a Nádor bisztróban, a Míg a halál el nem áraszt című könyvének bemutatóján.
2020. szeptember 19. 17:40
FEL