Megújult környezetben kezdődött a tanév Gyomaendrődön

2019. szeptember 2. 16:27 | Gyemendi Réka

Vasárnap rendezte ünnepi tanévnyitóját a Gyulai Tankerületi Központ és egyik intézménye, a Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola. Az intézmény infrastrukturális fejlesztésének köszönhetően a diákok megújult környezetben kezdhetik a 2019-es tanévet.

Az ünnepi tanévnyitó az elsősök versmondásával indult, majd az intézmény igazgatója köszöntötte a megjelenteket. A rendezvényen Prof. dr. Latorcai János, a Parlament elnöke beszédében kiemelte: folytatódik az ingyenes étkeztetési program és a családtámogatás is hamarabb érkezett, így mérsékli a szülők kiadásait a kormány.

– Ezek a támogatások, akárcsak az iskolák fejlesztésére szolgáló források, ma közel 650 milliárd forinttal nagyobbak, mint 10 évvel ezelőtt – ismertette Latorcai János.

A Békés Megyei Önkormányzata Közgyűlésének elnöke azt emelte ki, hogy két és félszer több Európai Uniós forrást használhattak fel az önkormányzatok az elmúlt 3-4 évben, mint korábban.

– Ez konkrétan azt jelentette, hogy ebben az évben, 10 milliárd forint értékben, 132 ilyen és ehhez hasonló beruházás zajlott vagy zajlik éppen Békés megye 74 településén, ha Békéscsabát nem is számoljuk. Ebből 19 iskola felújítása zajlik vagy fejeződött be az elmúlt hónapokban. Tehát a 2019-es szeptemberi tanévkezdés egyedülálló ebben a tekintetben – fogalmazott Zalai Mihály

Toldi Balázs polgármester méltatta a közelmúltban lezárult infrastrukturális fejlesztéseket. A közel 300 millió forint uniós támogatásnak köszönhetően az intézmény energia- és költséghatékonyabb lett, továbbá megújultak a közösségi terek és a sportudvar.

– A tudásra fordított befektetés fizeti a legmagasabb kamatot –mondta Benjamin Franklin. Ehhez önkormányzatunk, a pályázat nyújtotta lehetőségeket kihasználva, az iskolaépület megújításával tudott hozzájárulni. Azért fektettünk be, hogy a kamatot a Kis Bálint Általános Iskola élvezhesse – mondta el a polgármester.

Az iskola kiemelten figyel a diákok képesség- és készségfejlesztésére, amelyhez az új tanévben is minden adott a megújult környezetnek és a megfelelő tárgyi feltételeknek köszönhetően.

 

Galéria

További programok »

FEL