Megújult a Gajdács-tanya

2017. május 11. 09:09 | Balázs Anett

 

Befejeződtek a Gajdács-tanya épületének állagjavítási és felújítási munkálatai - tudtuk meg Biróné Ungurean Brigittától, a Munkácsy Mihály Múzeum közművelődési munkatársától.

 

A Csabai Tanya és Gabonatermesztés-történeti Kiállítóhely (Gabonamúzeum) részét képező Gajdács-tanya felújítási munkálatai február végén kezdődtek, és a terveknek megfelelően április végén megtörtént az épület műszaki átadása. A 16,3 millió forint értékű felújítás, amelynek része a Békéscsaba Megyei Jogú Város által a Kubinyi Ágoston-pályázaton nyert 3,3 millió forint is, lehetővé tette a tanyaépület nádfedeles tetőszerkezetének cseréjét, az épület aláalapozását és szigetelését, a földpadozat rekonstruálását, valamint a nyílászárók, a falak és a téglajárdák felújítását.

Mivel a felújítás után az épületet egy hónapig szárítani, szellőztetni kell, ezután kezdődhet el a Gajdács-tanya korhű berendezésének a megtisztított, felújított berendezési tárgyakkal, használati eszközökkel való visszarendezése.

A Gabonamúzeumban lévő felújított Gajdács-tanya előreláthatólag 2017. június 15-től lesz látogatható, jelenleg az épületet csak kívülről tekinthetik meg az érdeklődők.

A Munkácsy Mihály Múzeum minden látogatót április 1-től október 31-ig, vasárnap és hétfő kivételével naponta 9.00 − 17.00 óráig vár a Gabonamúzeumba, ahol a Gajdács-tanya mellett megtekinthetik a Vésztő-mágori színt, illetve a Csókási szélmalmot is!

További programok »

FEL