Megújulnak a megye kerékpárútjai

2019. április 11. 18:30 | Vágvölgyi Nóra

Négy Békés megyei település nyert 500 millió forint uniós támogatást a kerékpárutak fejlesztésére, a kerékpározás népszerűsítésére. A beruházás Kondoros, Békésszentandrás, Csabacsűd és Kardos területét érinti. A programra fordítható összegből új kerékpárutak épülnek, és már meglévőek újulnak meg.

A biciklivel közlekedők a Körös-völgyi kerékpárúton haladva Békésszentandrástól egészen Gyuláig juthatnak el – hangzott el a pályázat nyitórendezvényén. Alig 20 évvel ezelőttig azonban csak szórvány kerékpárutak voltak ebben a térségben, de összefogással sikerült elérni, hogy a 44-es út menti települések két keréken is teljes hosszában elérhetőek – hangsúlyozta Dankó Béla országgyűlési képviselő.

A megyében 8 milliárd forint jut hasonló beruházásokra, a 2. számú választókörzetben pedig közel 1,7 milliárd, mely azt eredményezi, hogy itt 8,3 kilométer új kerékpárutat építenek, 9,6 kilométeren felújítanak és meglévő utakon is kijelölnek kerékpársávokat. Ennek egyes szakaszai már felújításra szorulnak, de most lehetővé válik azok rekonstrukciója – tette hozzá a politikus.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az új kerékpárutak építése mellett a régiek felújítása, illetve kerékpáros nyomvonalak, kerékpáros sávok kialakítása is része a fejlesztésnek, emellett szemléletformáló programok is segítik a kerékpáros közlekedés népszerűsítését.  Többek között KRESZ-oktatás, mozgásoktatás, baleset megelőzés és kerékpáros ismeretek elsajátítására is lehetősége van az általános iskolásoknak.

A szerdai alkalommal virtuális kerékpárversenyen próbálhatták ki magukat a kondorosi Petőfi István Általános Iskola tanulói. A Tour de Tacx edzőberendezés segítségével egy 200 méteres pályán tekerhettek végig a fiatalok. A Tacx szett egy állványos, fékezett görgőből, egy országúti kerékpárból, projektorból és a hozzátartozó számítógépből, valamint a rajta futó programból áll. Verseny közben Andó János egykori Magyar Nemzeti Országúti Kerékpáros Válogatott szövetségi kapitány látta el hasznos tanácsokkal a gyerekeket.

A kerékpárutakra vonatkozó fejlesztés 2021 január 3-án zárul. A térségbe látogató turisták és a települések lakói a megújult utakat már jövőre birtokba vehetik.

További programok »

FEL