Évszakváltó hidegfront terheli az arra érzékenyek szervezetét

2019. december 2. 11:22 | behir

Elsősorban a hidegfrontra érzékenyek számára megterhelő a mostani időjárás. Markáns frontról van szó, fejfájásra, migrénre, viszonylag hosszú reakcióidőre, fáradtságra lehet főként számítani – hangzott el az M1-en.

Molnár Csilla meteorológus felhívta a figyelhet, hogy a reumás, ízületi betegségekben szenvedők szervezetét is megterheli a jelenlegi időjárás, de a szívproblémákkal küszködő betegek szervezetére is erősen hat a hidegfront.

Pintér Ferenc meteogyógyász az M1 reggeli műsorában kiemelte: tudni kell, hogy a mosatni egyébként is rendkívüli évszakváltó hidegfront, pontosabban a szombati hideg és a mai kettős front. Egész novemberben, minden nap az átlagosnál melegebb vagy sokkal melegebb volt és ennek a következményei most drasztikusan megjelennek, a lehűlés most ezért bizonyul olyan nagyfokúnak- fogalmazott. 

Az őszi időszakból a téli időszakba való átmenet meteogyógyászati szempontból nagyon rosszul alakult. 

 - A legtöbb típusú időjárás érzékenységgel kűzdő ember ezt most nagyon megérzi. A kettős front miatt a hideg és a melegfronti hatásokra érzékenyek is. Tudni kell, hogy a lehűlés a keringési rendszerünket nagyon megterheli, szűkíti az ereket, a szív munkáját nagyon megnehezíti, szaporodnak a görcsös panaszok- mondta a szakember. Pintér Ferenc hangsúlyozta: ez különösen rombolja az immunrendszerünket, a fényszegénység pedig mentálisan is megterhelő, mindez kihat a reflexeinkre, sokkal lassabbak vagyunk rosszul alszunk. A közlekedésben ez egy nagyon veszélyes kombináció.

Megoldás mindezek elkerülésére, enyhítésére az immunrendszer erősítésése, fényterápia alklmazása, a megfelelő táplálkozás, valamint nagy dózisú D-vitamin szedése. Lehetőség szerint jobban figyeljünk a pihenésre, tehermentesítsük a szervezetünket, kerüljük a stresszes helyzeteket. 

Nagyon fontos azokra jobban figyelni, akik ilyenkor fokozottan veszélyeztetettek: az idősekre és a szívbetegekre. 

Az időjárás különböző élettani folyamatokat befolyásol. A szakember elárulta, hogy ilyen időjárási viszonyok között, amelyet a statisztikák is alátámasztanak, megnő a koraszülés és az időben történő szüléseknek is a száma. 

A magyar társadalomban az időjárásra érzékenyek száma 73 százalék. A szakember elmondta, több tényező alakította ezt a magas arányt:

  • a klímaváltozás miatt szélsőségesebbé váltak az időjárás váltakozások- a megszokott életvitelhez képest, máshoz kell alklalmazkodni
  • stresszesebb az életünk, sokkal terheltebbé váltak az emberek
  • a táplálkozás minősége leromlott
  • a mozgás hiánya

Érdemes odafigyelni ezekre a területekre, annak érdekében, hogy az időjárás adaptivitásunk jobban alakuljon. 

Forrás: hirado.hu

FEL