Megszűnt a kondorosi szelektív hulladékgyűjtő sziget

2020. július 6. 14:19 | Vári Bianka

Rendszeresen jelentek meg nem kívánt csomagok, zsákok a szelektív hulladékgyűjtő szigetnél. Az illegális szemétlerakást is szeretnék visszafogni a hulladékgyűjtő megszüntetésével, ugyanakkor okafogyottá is vált a szelektív gyűjtőpont, mivel már megoldott a házhoz menő hulladékgyűjtés – ezzel indokolták a döntést.

A DAREH BÁZIS Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. az önkormányzat együttműködésével működtette a szelektív hulladék házhoz menő gyűjtését. Korábban a papír, fém illetve üveg hulladékot a lakosok a kondorosi, orvosi rendelők mellett kihelyezett konténerekbe dobhatták. Április 30-át követően azonban megszüntették a háromfrakciós hulladékgyűjtő szigetet és csupán üveg hulladék elhelyezésére maradt lehetőség. Június 27-től az üveggyűjtő konténert is megszüntették a helyszínen.

Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere közösségi oldalán tájékoztatta a lakosokat a sziget felszámolásáról. 

– A megszűntetés indoka nagyon is egyszerű és érthető. Hiszen a PET-palack, üveg, papír és fém csomagolási hulladékon kívül rendszeresen és igen nagy mennyiségben jelentek meg különféle illegálisan elhelyezett, oda nem illő hulladéknemek, mely miatt a város központja egyfajta hulladéklerakóvá változott. Mindez a környezetünkre, valamint a környéken lakók életminőségére rendkívül negatívan hatott – taglalta a polgármester.

 

 

– Kondoroson – ahogy Békés megyében a többi településen is – kialakítottuk a szelektív hulladékgyűjtés házhoz menő gyűjtési módját, így a korábban szelektív szigetként funkcionáló, háromfrakciós szigetek működése okafogyottá vált – fogalmazott a Dareh általános igazgatója, Holopné dr. Sztrein Beáta.

– A társasházas övezetekben továbbra is megvannak ezek a szelektív gyűjtőszigetek, illetve azokon a településeken, ahol nincsen társasházas övezet, ott egyfrakciós üveggyűjtő szigetek maradtak – tájékoztatott, hozzátéve, hogy az üveghulladéknál egyelőre nem megoldott a házhoz menő gyűjtés, de a Településüzemeltetési Nonprofit Kft. telephelyén lévő gyűjtőkonténerekben továbbra is elhelyezhető az üvegszemét. 

 

 

Az igazgató az illegális hulladéklerakással kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg jogszabály-módisítás van folyamatban: azt az önkormányzati feladat- és hatáskörből állami feladatkörbe helyezik. A szabálymódosítás részleteinek kidolgozása folyamatban van.

További programok »

FEL