Megszűnik több közigazgatási ügyintézéshez kapcsolódó illeték és díj

Március második felétől 20 hatósági eljárás díját szüntetik meg.

A Békés Megyei Kormányhivatal arról tájékoztatott, hogy az állami rezsicsökkentés folytatásaként több közigazgatási illeték és igazgatási szolgáltatási díj megszüntetéséről döntött a parlament a kormány javaslatára.

A Magyar Kormány tavaly lakossági konzultációt tartott az ügyben 2016. július 11. és augusztus 20. között, amelynek a figyelembevételével készítették elő a vonatkozó törvényjavaslatot.

A most elfogadott döntés értelmében 2017. március második felétől 20 hatósági eljárás díját szüntetik meg, amelyből 15 magánszemélyek, 5 pedig a vállalkozások terheit csökkenti.

Ezentúl többek között nem kell illetéket fizetni az anyakönyvi kivonatért, a 18 éven aluliaknak az általános tételű közigazgatási eljárásokért, a 65 évnél idősebbeknek pedig a magánútlevélért. Nem lesz díjköteles a családi név korrekciójára irányuló eljárás sem.
A családi otthonteremtési támogatás igényléséhez kapcsolódó ügyintézés megkönnyítése érdekében nem kell fizetni a jogviszonyt igazoló egészségbiztosítási pénztári hatósági bizonyítvány (OEP igazolás) kiállításáért. Megszüntetik továbbá a Magyarország területén kívül élő magyar állampolgárok nyilvántartásba vételére vonatkozó illetéket is.

A vállalkozások terheit a későbbiekben jelentősen könnyíti, hogy mentesülnek az illeték megfizetése alól azok, akik az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő adatokról állíttatnak ki hatósági bizonyítványt, vagy kft.-t, egyéni céget, közkereseti, betéti társaságot jegyeztetnek be a cégbíróságon. Utóbbi ügycsoportban közzétételi költségtérítést sem kell fizetni.
Az építésügyi eljárási szabályokkal összefüggésben is több illeték csökken vagy megszűnik. A nem hiteles, elektronikus tulajdonilap-másolatot például évente kétszer díjmentesen lehet lekérni.
A módosítás értelmében illetékmentes lesz az öntözési berendezések engedélyezésnek eljárása, illetve a döntés érinti az igazságszolgáltatást is, a továbbiakban ugyanis nem kell díjat fizetni az igazságügyi szakértői névjegyzékbe történő bejegyzés és a szakterület kiterjesztése esetén.

Az újabb bürokráciacsökkentő intézkedés az idei évben a magánszemélyeknek várhatóan közel 400 milliós, míg a vállalkozásoknak mintegy 1,2 milliárd forintos megtakarítást jelent majd.

Forrás: MTI

 

Megosztás:

Címke: , ,