Megszentelték az elődöknek állított emlékművet Méhkeréken

2016. szeptember 13. 14:59 | Laczkó Viktória

Megszentelték azt az emlékművet, amit az egykor Méhkeréken szolgáló lelkipásztorok tiszteletére emeltek. A szentelést a templom védőszentje, Szűz Mária ünnepéhez igazították, és a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke vezetésével zajlott le.

Az ősökre emlékeznek

Az emlékmű annak a három lelkipásztornak állít emléket, akiknek köszönhetően Méhkeréken az 1770-es években Romániából betelepített ősök úgy döntöttek, hogy végleg letelepednek ezen a helyen – fogalmazott a város polgármestere, Tát Margit. A szentelést a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke, Siluan Mănuilă vezette.

- Ez a kereszt három lelkésznek állít emléket, akik itt szolgáltak Méhkeréken. És ami az érdekessége ennek a három lelkésznek, hogy mindegyiket Bordașiu úrnak hívták, tehát egy lelkész dinasztiáról van szó. A másik érdekessége pedig, hogy aki ezt a keresztet adományozta a templomnak azt is Bordașiu úrnak hívják - közölte Siluan Mănuilă. 

A szentelés a templom védőszentje ünnepével egy időpontra esett. A búcsú mindig különleges üzenetet jelent a hívők számára – tette hozzá a püspök. Valamint kifejtette azt is, hogy elsősorban azt is jelenti ez az ónnep, hogy Isten közel van a hívekhez.

Régi álom vált valóra 

Az emlékmű állítás ötlete három évre nyúlik vissza, és az említett Bukaresten élő papnak köszönhetően valósult meg - mondta el Tát Margit Méhkerék polgármestere. - Az emlékmű felállítására a Bukaresten élő Nicolae Bordașiu atya tett javaslatot, aki ennek a három papnak a leszármazottja, aki mindig is tudta, hogy méhkeréki gyökerekkel rendelkezik, és tudta, hogy mekkora jelentőség munkát fejtettek ki az ő ősei a település kibontakozásában.

A szentelésben az alexandriai püspök aktívan részt vett, de Románia budapesti nagykövete Marius Lazurca is megtisztelte az emlékműszentelést. Rajtuk kívül jelen volt a Határon Túli Románok Hivatalának elnökhelyettese, Petre Guran államtitkár, valamint mindazon magyarországi román intézmények vezetői, akik erősen kötődnek Méhkerékhez.

FEL