Megőrzik az utókornak

2016. január 24. 11:58 | behir.hu

Békéscsaba legrégebbi épülete már az 1818-ban, a megyeszékhelyről készült legelső térképen is szerepelt.  A Harruckern utcai Molnár-ház eredetileg szárazmalomként szolgált. A városvezetés célja az, hogy megőrizzék az épületet a jövő generációjának és egy felújítással bekapcsolják egy várostörténeti útvonalba is.

A békéscsabaiak hónapok óta aggódva figyelték, mi lesz a sorsa a város legrégebbi, egyre rosszabb állapotban lévő házának. Az épület most már a telet is jobban bírja, hiszen a közelmúltban kicserélték a nádtetőt. Ezzel az állagmegóvás legfontosabb lépése megtörtént, hiszen már nem ázik be a ház és a falak sem nedvesednek tovább. Az épület jelenleg belülről megtámasztva fém tartó oszlopokon nyugszik. Az ingatlan mintegy hat évtizedig szárazmalomként működött, később alakították át otthonná.

- Ezen a telken, az 1818-as térképen jól látható, hogy három darab szárazmalom működött, ebből már csak egy maradt meg. Végül is molnármalomként működött, ahol ökör és ló segítségével őrölték a gabonát – árulta el Palágyi Lajos korábbi ingatlantulajdonos.

A házat az önkormányzat vásárolta meg. A városvezetés szeretné a helyi építészeti értékeket és a hagyományokat megőrizni. Éppen ezért a tervek szerint folytatódik majd az épület felújítása, így például több szakaszon a vályogfalakat is kicserélik majd.

- Most is az a legfontosabb célunk, hogy ezt a régi ház segítségével be tudjuk mutatni, hogy hogyan éltek itt a békéscsabai emberek majd 200 évvel ezelőtt. Szeretnénk jellegének megtartásával, a Békéscsabai Hagyományőrző Kör segítségével egy, az épület jellegéhez igazodó bemutató házat kialakítani – fogalmazott Dr. Ferenczi Attila városfejlesztési tanácsnok.

Az egyesület és a város célja, hogy az épület egy értékőrző várostörténeti útvonal egyik állomása legyen, többek között a meseházzal és a szlovák tájházzal összekötve.

 

FEL