Egyedi kiállítás nyílt Gyulán

2022. december 1. 19:19 | Szabó Judit

Az "Irgalmas nővérek" című kiállítás a Nobilitas Anno Alapítvány ötlete nyomán jött létre. Az alapítvány egyik célja, hogy Gyula város helytörténetét, történelmi múltját, illetve nevezetes személyeit ismertesse meg a lakossággal.

A kiállítás kutatási anyagokból jött létre: mint kiderült, régen több női szerzetes rend működött, ezek közül az egyik a Wenckheim Krisztina által alapított árvaházhoz is kapcsolódik. A kutatások során derült ki, hogy a grófnő ragaszodott a női rendhez. A nővérek Grazból érkeztek 1875-ben, a grófnő és gyámja, Göndöcs Benedek hívására. Ekkor Magyarországon még nem volt elterjedt ez a női rend. 

– Amikor elkezdtem olvasni a kórház történetét, akkor megpillantottam néhány mondatot az irgalmas nővérekről. A kutatás egy nagyon hosszú folyamat volt, még a rend neve sem volt egyértelmű. Először is le kellett tisztázni, hogy melyik női rendről beszélünk – fogalmazott Tóthné Gyevnár Erika, a Nobilitas Anno Alapítvány kuratóriumának elnöke.

1875-ben, amikor a nővérek megérkeztek a fürdővárosba, hintóval fogadták őket az állomáson. Az árvaházba tanítónővérek, a kórházba pedig az ápolőnővérek jöttek. Utóbbi csoport 1891 december elsején érkezett meg, ezért szervezték a kiállítás megnyitóját is december elsejére. A nővérek Szent Vince szellemiségét átvéve teljesítették szolgálatukat a szegényházakban és a kórházakban, vagyis az alázat, a hit és a szolgálat eszméjében végezték teendőiket. 

A megnyitón Kovács Péter Békési püspöki helynök, pápai káplán, gyulai plébános is beszédet mondott . 

– Mi az, ami a szerzeteseket, vagy akár az irgalmas nővéreket hatékonnyá tette? A rendeknek három alapeszméje van: szegénység, engedelmesség és tisztaság. A szegénységi fogadalom az, amit minden szerzetes tesz, nincsen magánvagyonja. Ha belép valaki egy rendbe, akkor minden vagyonáról lemond és amije van, az a közösségé – fejtette ki a gyulai plébános. 

A kiállítás vízkeresztig tekithető meg. A megniytó beszédek végén egy levelet olvastak fel, melyet Wenckheim Krisztina dédunokája küldött a kiállítás megnyitójára. Az üzenet így szólt:

Tisztelt Erika! (kuratóriumi elnök)

Köszönettel vesszük a meghívót "Az irgalmas nővérek tevékenysége Gyula város történetében" című kiállításod megnyitja alkalmából. 
Nagy öröm számunkra, hogy sikerült megvalósítanod ezt a kiállítást, hiszen ez a téma, sok szállal kötődik szeretett dédnagymamánk, Gróf Wenckheim Krisztina áldásos tevékenységéhez. 

Mai világban - mint ahogy XI. Pius pápa is mondta - nagy szükség van olyan példaképekre, akik hitükkel, szretetükkel, önzetlenségükkel segítséget nyújtanak a szükséget szenvedőknek, és példát mutatnak minden embernek a zavaros jelenükben. 

Őszíntén kvánjuk, hogy sok emberhez jusson el a munkád üzenete. Sajnos mi személyesen nem tudunk jelen lenni, hiszen jelenleg Argentnában tartózkodunk. 

Kívánok sok sikert, további hasznos munkát szeretettel a mielőbbi viszontlátásig: Gróf Wenckheim Lászlóné Gróg Csáky Ilona Krisztina és Gróf Wencheim László

Galéria

 

Ezek is érdekelhetik

További programok »

FEL