Megnyílt a XXIV., az utolsó szanazugi Ágota Tábor

2021. július 22. 18:06 | Erdei-Kovács Zsolt

Az ÁGOTA Alapítvány és a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója közösen szervezte meg az Állami Gondozottak Országos Találkozóját. A tíznapos, július 21-től július 31-ig tartó eseményen az önkéntes segítőkkel együtt mintegy félezren vesznek részt.

A csütörtökön (július 22.) délután tartott megnyitó esemény leginkább egy szuperkoncert felvezetéséhez volt hasonlítható. Az ország 16 megyéjéből érkezett gyerekek és fiatalok életvidám zsivaja töltötte be a szanazugi tábor minden zugát.

Simon Attila István, az EMMI szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára a köszöntésként elhangzott ovációról és tapsorkánról szólva úgy fogalmazott, az eltelt tizenegynéhány évben még nem volt része ilyen vagy akár ehhez hasonló fogadtatásban. Takács Árpád, Békés megyei kormánymegbízott pedig szó szerint azt mondta, az itt tapasztalható fergeteges hangulatról leginkább a Deep Purple jut eszébe. A fentnevezett bandával nem, de boldog, mosolygós, jó kedvű fiatalokkal azonban igencsak szép számmal lehetett találkozni az erdő közepén felhúzott, a hivatalos és valóban ünnepélyes megnyitónak otthont adó több száz fős sátorban.

Kiss-Rigó László köszöntőjében elmondta, egyéves kihagyás után végre újra lehet találkozni. Az egyházmegye együttműködik az alapítvánnyal, sok területen végeznek közszolgálati tevékenységet, mind közül azonban ez a legfelemelőbb – fogalmazott a szeged-csanádi megyéspüspök. Hozzátette, ez azért lehet így, mert Magyarországnak olyan kormánya van, amely segíti ezt a szolgálatot. Az alapítványnál van egy olyan karizmatikus vezető, aki tenni tud a megvalósításért, vannak barátok és vannak olyan támogatók, akik támogatása nélkül ez a kezdeményezés nem valósulhatott volna meg – húzta alá.

A fentiekben már idézett, szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár azt is kiemelte, hogy a gyermek a legnagyobb ajándék, amit az ember kaphat, és amint a gyerekek felé fordulva aláhúzta: „Ti vagytok a mi jövőnk, s ha ti nem vagytok erősek, egészségesek, akkor nincs értelme a munkánknak.”

– Nagyon vártuk már ezt a napot, mert egy egyéves kimaradás után végre először viszonylag magas létszámmal lélegezhetünk fel újra és fogadhatjuk az ország 16 megyéjéből érkezett gyermekeket és fiatalokat – ezt már Kothencz János, az ÁGOTA Alapítvány alapítója mondta el kérdésünkre. Megerősítette, az ÁGOTA Táborok sorában a szanazugi helyszín tekintetében az utolsó lehet a XXIV. alkalom, de még csak most kezdődik el igazán a speciális szükségletű gyermekeknek szervezendő táboroztatás, ami minden évben ide, Szanazugba is hazatalálhat majd.

Az ÁGOTA Táborok ma már az Erzsébet-táborok gyógyító táborai is egyben és, mint ilyen programstruktúrát, nagyon magas létszámban próbálják meg biztosítani azoknak a gyermekeknek és fiataloknak, akiknek az élettörténet-feldolgozásában igyekeznek hathatós segítséget nyújtani – foglalta össze, kiemelve: az ilyen táboroknak, mint a mostani, nagyon jó infrastruktúrát alakítottak ki a Bács-Kiskun megyei Ágotafalván, ami immár sajátként jelenik meg. Kothencz János elmondta: maga is állami gondozott gyermek volt.

Az alapítvány alapítója kifejtette, az eltelt 25 évben azt a célt szerette volna szolgálni kis sorstársai életének javításában, hogy a gyermekek és fiatalok az érdemeiktől függetlenül megtapasztalhassák, azt érezzék, hogy szeretetreméltó és elfogadható emberek. Az önbecsülés fejlesztése olyan cél, amit ma már nagyon sok munkatársával együtt végez, együtt végezhet – tette hozzá.

A táborban tevékenykedő egyik önkéntes, Bereczki Tímea egészen kis kora óta nevelőszülőknél nevelkedett, jelenleg a szegedi egyetemen szociális gondoskodást tanul és utógondozásban van. Elmondta, a róla gondoskodó nevelőszülők úgy bántak vele, mintha a saját gyermekük lett volna, sokat vett át tőlük, a későbbiekben szeretne a gyermekvédelmi szakágban dolgozni. Az önkéntességéről úgy fogalmazott, az ittlévő gyermekeknek, fiataloknak szeretne segíteni, tanácsot adni és támaszt nyújtani, de nem csak ebben a 10 napban, hanem utána is.

Végezetül pedig a motivációjáról azt közölte, elsődlegesen a gyerekek mosolya mozgatja.

Galéria

További programok »

FEL