Megkezdődött az öntözési idény

2023. március 2. 10:00 | behir.hu

A téli vízellátás idején december 1. és február 28. között a vízügyi ágazat által visszatartásra kerültek a többletvizek a hazai tározókban, medrekben, holtágakban, amely további vízpótlási lehetőséget biztosít egy későbbi aszályos időszakra.

Megkezdődött az öntözési idény, még, ha a talajok nedvességi állapota jelenleg nem is teszi indokolttá - számolt be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Főszabály szerint az öntözési idény március 1-től tart, de kivétel képeznek ez alól azok a vízilétesítmények, ahol a termálvíz hasznosításából keletkező szennyvíz és használt víz befogadásra kerül, itt az öntözési idény április 15-én kezdődik. Fontos, hogy az üzemeltető és a vízhasználó a vízügyi igazgatóság hozzájárulása esetén ettől eltérő időpontban is megállapodhatnak!

Ugyancsak főszabály szerint, a téli vízellátás december 1. napjától február 28. napjáig tart. A téli vízellátás idején a vízügyi ágazat által visszatartásra kerültek a többletvizek a hazai tározókban, medrekben, holtágakban (OFFARM), amely további vízpótlási lehetőséget biztosít egy későbbi aszályos időszakra. 50 millió köbméter többlet vizet tartott vissza a vízügyi ágazat. Mindennek ki kell egészülnie további (ONFARM) gazdálkodói feladatokkal úgy, mint

- a helyes mezőgazdasági gyakorlat,
- a megfelelő tápanyag-gazdálkodás,
- a tömörödés és
- az erózió elleni védekezés,
- a megfelelő terület- és tájhasználat,
- a táblán belüli beszivárogtatása,
- a területi vízvisszatartás.

Gazdálkodói érdek a talaj védelme, szerkezetességének javítása, hiszen jelentősen hat a talaj vízvezető és vízbefogadó képességére, a vízháztartás optimalizálására, a terméseredményekre, a költségekre, illetve csökkenti a szélsőséges időjárásból eredő stresszhelyzeteket. A szervezet felhívta a figyelmet, hogy az információk tájékoztató jellegűek, és a mindenkor hatályosjogszabályoknak megfelelően kell eljárni!

Forrás: NAK

További programok »

FEL