Megkettőzött erőfeszítéssel végzik az öntözési feladatokat Békéscsabán

2021. augusztus 2. 14:47 | Erdei-Kovács Zsolt

Az extrém időjárási körülményekre való tekintettel a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. munkatársai megkettőzött erőfeszítéssel végzik az öntözési feladatokat. Jelenleg három csapat munkálkodik a facsemeték megnövekedett vízigényének kiszolgálásán; nem kevesebb mint 1 millió négyzetméternyi terület tartozik hozzájuk.

Az Erzsébet-lakóparkot, a Körte sort, a Madách utcát, valamint a Magyar utcát is magában foglaló 100 hektárnyi területen több mint 250 facsemete található, melyeknek a hosszan tartó száraz időszakban fokozott a vízigényük. A kis fák egyedenként, kétnaponta 16-17 liter vizet kapnak, a munka egészen korán, a hajnali időszakban kezdődik – minderről Balla Ferenc Péter, a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója adott tájékoztatást.

Ismertette, hogy a cég munkatársai egész évben locsolják a kezelésükben lévő zöld területeket, de jelenleg, az extrém körülményekre való tekintettel, megduplázták a kapacitásukat. A kánikula okán aktualizálták az elvégzendő feladatokat, feltérképezték a fák elhelyezkedését, s több szakembert vontak be a tennivalók elvégzésébe. Jelenleg három csapat dolgozik, a munkát hajnali 5 órakor kezdik és legfeljebb 7 óráig, 7 óra 30 percig befejezik.

Balla Ferenc Péter, a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója

 

A városgazdálkodás munkatársai napközben nem locsolnak, hiszen az csak a kárára lenne a hosszan tartó szárazsággal küzdő növényeknek. A hatáskörükbe tartozik a Körte sor, a Magyar utca, a Lencsési út, a Szabolcs utca, a Tildy utcai játszótér, a Tompa utca, az Erzsébet-lakópark, a Madách utcai játszótér és a Gőzmalom tér csemetéinek öntözése; ez jelenleg egészen pontosan 268 darab fát jelent.

A „hatáskörükbe tartozó” kifejezés némi magyarázatra szorul, ami ez esetben nyilvánvalóan rugalmasan kezelendő, hiszen azon csemetéket is locsolják, amelyek nem feltétlenül hozzájuk tartoznak. A fákat két éven át alapvetően azoknak kell ellátniuk, akik elültették, de ez az elv ebben a helyzetben, a jelenlegi különlegesen csapadékmentes időszakban nem lehet irányadó. Balla Ferenc Péter ismertetése szerint, mindenki megmozdult: aki csak tehette locsolót és vödröt ragadott.

1000 liter víz nagyjából 60-70 fához elegendő mennyiség

 

Az ingatlantulajdonosokat is sikerült rábírni arra, hogy a házuk környezetében lévő kis fákat meglocsolják – tette hozzá. A nagyobb növények jól tűrik a szárazságot, azonban a kezdeményeknek sokat árthat egy ilyen, a jelenlegihez hasonló aszályos időszak. A továbbiakban akár még arra is fel lehet készülni, hogy a klímaváltozás miatt jelentős mértékben átalakulhat a város képe. Megjelenhetnek a mediterrán környezetre inkább jellemző növényfajták és háttérbe szorulhatnak azok, amelyeket őshonosnak tekinthetünk.

A leanderfák vagy éppen túlburjánzó fügék látványa nem ritka például Montenegró egyes tengerparti városaiban, elképzelhető azonban, hogy az ilyen jellegű növények nálunk is fokozottabban jelen lesznek majd az elkövetkezendő években.

További programok »

FEL