Megjelent a Csabai Mérleg legfrissebb száma

2019. január 31. 10:38 | Mikóczy Erika

Január 21-e és 27-e között egy héten át a kultúrát ünnepelte Békéscsaba. A magyar kultúra napjához kapcsolódó programsorozat zárásaként gálaestet is tartottak, ahol átadták a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetést. Az elismerést ezúttal Tóth Péter zongoraművésznek és a Békéstáji Művészeti Társaságnak ítélték oda – kultúra hetében zajlott rendezvényekről és a kitüntetettekről részletesen írunk a Csabai Mérleg legfrissebb számában.

 

A Munkácsy-negyed részeként megújul az 1840-es évek végén épült Beliczey-kúria. A műemléképület új funkciót is kap, hiszen ott talál majd otthonra a Békéscsabai Napsugár Bábszínház – erről Fajzi Tamás építésszel beszélgettünk.

 

A vízkereszttől hamvazó szerdáig tartó farsangi időszak egyik kiemelkedő rendezvénye volt idén is a városi jótékonysági bál január harmadik szombatján, a Vigadóban.  A rendezvény bevételéből most a Békéscsabai Kistérségi Egyesített Szociális Központot, valamint a Békéscsabai Életfa Idősek Otthonát támogatják – a bálról szóló összeállításunkat megtalálják az újságban.  

 

Pár hónap múlva véget ér a 2014-től 2019-ig tartó önkormányzati ciklus, ősszel ismét önkormányzati képviselőket és polgármestert választunk. Sorozatunkban a képviselő-testület tagjai számolnak be arról, mi történt az elmúlt 4-5 évben a körzetükben. Most Szarvas Pétert kérdeztük, aki ötödik éve Békéscsaba polgármestere, de emellett a 2. számú választókerület egyéni képviselője is.

 

A Modern Városok Program keretében a jelenlegi sportcsarnok és a vívócsarnok mellett sportuszoda és egy multifunkcionális sportcsarnok építését tervezi a város. Kiss Tibor alpolgármester szerint egy olyan komplexum van születőben, ahol méltó körülmények között edzhetnek, versenyezhetnek a helyi sportolók, ahol testnevelés órákat lehet tartani, és ahol akár belföldiek és külföldiek is edzőtáborozhatnak majd. A tervezés folyik, az MLR Stúdio Kft. látványtervei segítségével bemutatjuk, milyen lehet ez a komplexum.

 

Írunk arról, hogy idén június 1-2-án rendezik meg a Békéscsaba-Arad-Békéscsaba Nemzetközi Szupermaratont. A szervezők már készülnek a nyár eleji megmérettetésre: Arad és Békéscsaba alpolgármesterei, valamint a KOPP Békéscsabai Atlétikai Club ügyvezető igazgatója aláírta a rendezvény előszerződését.

 

Beszámolunk a Csabai Mérlegben arról, hogy az országban egyedülálló módon – 2013 után – második alkalommal érdemelte ki a Csabagyöngye Kulturális Központ a közművelődés legmagasabb szintű minőségfejlesztési elismerését. A díjátadóra a magyar kultúra napja alkalmából, épp a Csabagyöngye 6. születésnapján került sor, Budapesten.

 

Kitekintő rovatunkban arról olvashatnak, hogy Hajrá, Veszprém! rajongói klub nyílt január harmadik vasárnapján, Kétegyházán. Az eseményre nemcsak a szurkolók és a település vezetői, hanem a Veszprém Kézilabda Klub több tagja, valamint a klub igazgatója és legendás edzői is ellátogattak. A Békés megyei településre érkező játékosok között volt Carlos Perez is. 

 

A Csabai Mérlegből tájékozódhatnak továbbá arról, milyen programokkal várják a csabaiakat a Csabai Farsang keretében, hova érdemes menni a következő napokban, hetekben Békéscsabán, ha kikapcsolódásra vágynak, milyen programokat terveznek a közösségi házak, és hogy mit láthatunk a 7.Tv műsorán a következő két hétben.

 

További programok »

Életmód

Két Békés megyei fürdő vesz részt a Strandok éjszakáján

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját, a 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte – mondta el a szentendrei V-8 Uszoda és Szabadidő Központban tartott keddi sajtótájékoztatón Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke.
2019. július 16. 16:05
FEL