Megjelent a Csabai Mérleg legfrissebb száma

2021. április 8. 15:17 | Mikóczy Erika

Megjelent a Csabai Mérleg legfrissebb, idei hetedik száma.

Nem egyszerű előkészíteni, megszervezni azt, hogy egy-egy békéscsabai, oltásra regisztrált lakos időben megkapja az értesítést, megjelenjen a rendelőben vagy az oltóponton, mindent adminisztráljanak, utána pedig minden szervezet megkapja a pontos információkat erről. A legnagyobb tisztelet és köszönet illeti mindazokat, akik ebben a folyamatban részt vesznek – fogalmazott Szarvas Péter polgármester, akivel járványhelyzet aktualitásai mellett a fejlesztésekről beszélgettünk.  

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő egyebek mellett arról beszélt lapunknak, hogy az intenzív oltási kampány hamarosan érzékelhető változást hozhat. Hogy a lassú, megfontolt, óvatos nyitás elemei hogyan álljanak össze, időben miképpen realizálódjanak, az pedig a járványadatoktól és a magyar társadalom átoltottságától függ.  

A veszélyhelyzeti jogrendben közgyűlési hatáskörben is a polgármester dönt, olvashatnak a lapban Szarvas Péter legutóbbi döntéseiről.

Részletesen beszámolunk a Csabai Mérleg legutóbbi számában arról, hogy a Modern Városok Programja részeként zajlik és hamarosan véget ér a SMART közvilágítás kiépítését célzó beruházás Békéscsabán. A projektben intelligens közvilágítási hálózat, alkonykapcsolós rendszer, térfigyelő kamerák, és egyéb „okos elemek” épülnek és lesznek kihelyezve városszerte.

Megtalálják a lapban azt is, hogy az úfejlesztési program első ütemében mely utcákban lehet számítani útelújításokra, szintén a Modern Városok Program részeként.

A Békés megyei vállalkozások, cégek, egyesületek, civil szervezetek is szinte folyamatosan pályáznak tevékenységük fejlesztése, bővítése érdekében. Ehhez rendszerint hozzátartozik, hogy előadásokat, konferenciákat szerveznek – illetve szerveznének online, ha ehhez minden adott lenne.  A Békéscsabai Médiacentrum (BMC) profi technikai háttérrel most ez utóbbiban segít, a lapban megtalálják, hogyan.

Írunk az újságban arról, hogyan köszöntötték 90. születésnapján Born Miklóst, a Balassi Táncegyüttes legendás művészeti vezetőjét, koreográfusát, és arról is hogyan készül a Békéscsabai Napsugár Bábszínház legújabb darabja: A bagoly, aki félt a sötétben.

Csabai életképek rovatunkban Békéscsaba történetének egy elfeledett, de annál fontosabb ünnepével foglalkozunk; megmutatjuk azt is, milyen reklámok voltak a századfordulón; Békéscsaba anno rovatunkban ezúttal az ínségkonyháról írunk.

Idén lesz az 500. évfordulója az első ismert Csabán kelt, magyar nyelvű levél megszületésének. 1521-ben, Szent László napján írta meg Ábránfy Péter ezt a fontos nyelvemléket. Hogy miről szól ez a levél, és miként illeszkedik Békéscsaba történetébe, arról dr. Halmágyi Miklós írását olvashatják lapunkban.

Békéscsaba városi lapja, a Heti Mérleg 1991. október 2-án jelent meg először. A lap 1999-ig hetente, azóta Csabai Mérlegként, kéthetente jut el a csabaiakhoz. A 30 éves jubileum alkalmából most Hrabovszki Györggyel, a Csaba Center igazgatójával idéztük fel az elmúlt évtizedeket.

A Csabai Mérlegből megtudhatják továbbá, mit láthatnak a 7.Tv műsorán a következő hetekben.

Az újság legfrissebb száma itt is elérhető.

 

FEL