Megjelent a Csabai Mérleg legfrissebb száma

2020. május 21. 12:31 | Mikóczy Erika

Megjelent a Csabai Mérleg legfrissebb, idei tizedik száma.

Május 4-én kezdődött a koronavírus-járvány elleni védekezés második szakasza. Ez Békéscsabán is a korlátozások enyhítésével járt, amelyek köre május 18-ától tovább bővült. Szarvas Péter polgármestert az ezzel kapcsolatos önkormányzati intézkedésekről, az elmúlt hetek tapasztalatairól és a következő időszakban várható lépésekről kérdeztük.

A kijárási korlátozás enyhítése indokolt és szükséges volt. Mivel a járványgörbe biztatóan alakul, a biztonsági előírások betartásával újraindulhatott az élet – fogalmazott Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, a vele készült interjút és az általa írt vendégjegyzetet szintén megtalálják a Csabai Mérleg legfrissebb számában.

Olvashatnak a lapban arról is, hogy a koronavírus-járvány miatt a békéscsabai Árpád Gyógy- és Strandfürdő március 18-a óta nem fogad vendégeket. Bár május 4-étől vidéken a szabadtéri strandok elvileg megnyithatnak, Szarvas Péter polgármester a járványhelyzet miatt további türelmet kért: a csabai fürdő május 31-éig még biztosan zárva marad.

Írunk arról, hogy május 13-án Békés megyében járt Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, a Nemzeti Humanitárius Tanács elnöke. Az államtitkár Gyulán és Békéscsabán kormányzati támogatással megújuló épületekbe látogatott el, valamint fertőtlenítőszereket vitt a mezőberényi Mécses Szolgáltató Közösség Egyesülete otthonának, illetve a fogyatékossággal élő embereket segítő egyesület további intézményeinek. 

Beszámolunk az újságban arról, hogy engedélyezettek a sportegyesületek által szervezett csoportos edzések, valamint a szabadidős sport és a tömegsport célú tréningeken való részvétel is. A nagyobb klubok közül vannak, akik éltek is a lehetőséggel.

Írunk arról, hogy felvételt hirdetett a Békéscsabai Színitanház, hogy házhoz ment a Jókai színház, hogy a Csabai Tanya és Gabonatermesztés-történeti Kiállítóhely, azaz a Gabonamúzeum május 15-én újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt, és arról is, hogy a napokban jelent meg a Békés Banda 40+ című CD-je, ez utóbbiról Csepregi András békéscsabai pszichológussal, a zenekar bőgősével beszélgettünk. No meg azt is megtudhatják, miért hasal a fűben Berényi Nagy Péter.

A Fejezetek Békéscsaba történetéből című rovatunkban ezúttal olyan üzleteket mutatunk be a teljesség igénye nélkül, amelyek a két világháború között működtek Békéscsabán, míg anno sorozatunkban a száz évvel ezelőtti spanyolnátháról tudhatnak meg többet olvasóink.

100 évvel ezelőtt, június 4-én írták alá a versailles-i Nagy-Trianon palotában a történelmi Magyarország végét jelentő, az ország területét egyharmadára csökkentő trianoni békediktátumot. Békéscsaba önkormányzata a veszélyhelyzetben is méltóképpen szeretne megemlékezni a 100 éve történekről, a Csabai Mérlegben megtalálják, milyen programokkal.

Továbbá megtalálják az újságban azt is, hogy mit láthatunk a 7.Tv műsorán a következő három hétben.

A Csabai Mérleg legfrissebb száma idekattintva is elérhető.

 

További programok »

FEL