Megjelent a Csabai Mérleg legfrissebb száma

2020. január 30. 11:32 | Mikóczy Erika

Megjelent a Csabai Mérleg legfrissebb, idei második száma.

Január közepén tartotta Békéscsaba önkormányzata az élsportolói fogadást a városháza dísztermében. A rendezvényre azokat a sportolókat hívták meg, akik a helyi klubok színeiben versenyeznek, olimpiai sportágakban világversenyeken indultak, illetve a nem olimpiai sportágakban az adott világversenyen a dobogón végeztek. Ott kapta meg a Békéscsaba Sportjáért kitüntetést Kerekes Attila és Ilyés Ildikó is – a részleteket megtalálják a Csabai Mérleg legfrissebb számában.

Az újságban beszámolunk arról, hogy a Békéscsabai Jókai Színház Vigadójában tartották a hagyományos városi jótékonysági bált január harmadik szombatján. A rendezvény kedvezményezettje idén a Csabai Állatvédők Közhasznú Egyesület volt. A bál sikeréhez sokan hozzájárultak, a támogatók listáját is közzétettük.

A magyar kultúra napján gálaestet rendezett Békéscsaba önkormányzata a Csabagyöngye Kulturális Központban. Az ünnepi alkalmon adták át a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetést Pál Miklósnénak és a Bárka folyóirat szerkesztőségének – tudósításunkban bővebben olvashatnak a díjazottakról is.

Írunk arról, hogy már évek óta veszélyes az átkelés a Veszely Csárdánál, ahol a gyalogosok rendszerint szabálytalanul átszaladnak a négysávos főúton. A csomópontban ugyan felüljáró biztosítja az arra járók közlekedését, ám az mára elavult, így egy új, de biztonságos megoldásra volt szükség. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. egy nyomógombos zebra létesítése mellett döntött.

Befejeződött a Lencsési Közösségi Ház épületének energetikai felújítása: 43 nyílászárót cseréltek ki és megvalósult a külső hőszigetelés, mintegy 650 négyzetméteren. Egy hőszivattyú biztosítja a továbbiakban a fűtést, a tetőre pedig felkerült egy napelemes rendszer – a felújításról további részleteket tudhatnak meg a Csabai Mérleg legfrissebb számából.

A nagycsoportos gyermekek szüleinek rövidesen dönteniük kell, hogy melyik iskolába szeretnék íratni gyermeküket. Az intézmények nyílt napokat szerveznek, hogy a szülők tájékozódhassanak. Segítségül összeszedtük, hogy Békéscsaba általános iskoláiban mikor lesznek a nyílt napok.

Bemutatkoznak a képviselők rovatunkban ezúttal Dancsó Tibor és Fülöp Csaba beszél a terveiről. Dancsó Tibor a DK–Jobbik– Párbeszéd választási szövetség támogatásával listán, Fülöp Csaba pedig az MSZP-LMP támogatásával  a 6-os számú választókerület egyéni képviselőjeként jutott a Békéscsaba képviselő-testületébe.

Írunk arról, hogy az ökumenikus imahéten január 19-étől, egy héten át minden nap egymás templomaiban, imaházaiban gyűltek össze a hívők, hogy együtt imádkozzanak. Az imahét egy alkalmára Békéscsabára érkezett Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye katolikus püspöke, dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, valamint Kondor Péter, a Déli Egyházkerület evangélikus püspöke is.

Fejezetek Békéscsaba történetéből című rovatunkból megtudhatják, hogy mit vitt az Aranyvonat, miért várták tömegek Békéscsabán is, Békéscsaba anno rovatunkból Fábry Károlyt ismerhetik meg jobban. 

A Csabai Mérlegben megtalálják továbbá a Csabai Kalandozások első fordulójának megfejtését és második fordulójának feladványait, tájékozódhatnak továbbá arról, hova érdemes menni a következő napokban, hetekben Békéscsabán, ha kikapcsolódásra vágynak, milyen programokat terveznek a közösségi házak, és hogy mit láthatunk a 7.Tv műsorán a következő három hétben.

A Csabai Mérleg legfrissebb száma idekattintva is olvasható.

FEL