Meghosszabbíthatják a szemesztert az egészségügyi képzéseken

2020. március 25. 14:22 | behir

A nagy egyetemek többségében zökkenőmentes az átállás a távoktatásra, nem várható a vizsgák elhalasztása vagy a tanév meghosszabbítása. Az orvos- és a diplomás ápolóképzésben ugyanakkor fel kellett függeszteni a gyakorlati képzést, ami nehezíti a szemeszter sikeres teljesítését - írja szerda számában a Magyar Nemzet.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a koronavírus-járvány miatt nem kevesebb mint 17 ezer kurzust kell átállítani digitális munkarendre, ez a hatalmas munka több mint 90 százalékban zökkenőmentesen történik Darázs Lénárd általános rektorhelyettes tájékoztatása szerint.

 

Március 11-én fel kellett függeszteni a gyakorlati órákat az orvosképzésben

Mindössze néhány kurzus van, hallgatónként átlagosan egy-kettő, amelyet személyes kontaktus nélkül nem tudnak megszervezni. Ilyenek például a tanító- vagy az óvodapedagógus-képzés gyakorlati tantárgyai. Ezeket halasztani kell, az órákat a diákok a következő félévben veszik fel.

 

Nem mindent lehet megoldani távoktatásban

Az egészségügyi képzések helyzete bonyolultabb: a járvány miatt már március 11-én, a veszélyhelyzet kihirdetésekor fel kellett függeszteni a gyakorlati órákat az orvos- és a diplomás ápolóképzésben, ami jelentősen megnehezíti a hallgatóknak a félév teljesítését.

A Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla elmondása szerint a távoktatással az előadások mindegyike megtartható, és a gyakorlati óraszámigényt csökkentő elemeket is alkalmaznak (például műtéti közvetítéseket), de a fő szabály az, hogy
gyakorlatot távoktatással nem lehet helyettesíteni. Amennyiben megszűnik az intézménylátogatási tilalom, az egyetem mindent megtesz annak érdekében, hogy a hallgatók teljesíteni tudják az előírt gyakorlatokat. Emiatt várhatóan meghosszabbodik a szemeszter.

Hasonló intézkedéseket vezettek be az egyetemek orvoskarain. A négy magyar orvosképző hely igyekszik közösen és egységesen reagálni a kormány által kihirdetett járványügyi veszélyhelyzetre.Pszichológusok segítik a hallgatókat

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szintén úgy tervezi, hogy időre teljesítik a kötelezettségeket. Itt könnyítésként lehetőséget adnak arra, hogy bizonyos esetekben az összegző teljesítményértékelés helyett részteljesítmény-értékelést alkalmazzanak az oktatók.

A Budapesti Gazdasági Egyetem sem tervezi meghosszabbítani a félévet, nem változnak a vizsgaidőpontok, és marad a szakdolgozat-leadási határidő is.  A most esedékes önköltségek befizetése április 20-ig elhalasztható.  Jelezték továbbá, hogy a szakmai gyakorlatok és a duális képzés folytatható, ha a fogadóhely saját hatáskörében nem tiltja meg.

A Budapesti Corvinus Egyetem sajátos módon is segíti hallgatóit: szakképzett pszichológusokból, tanácsadókból álló külön csoport ügyel a fiatalok mentális egészségére. Speciális ismeretterjesztő anyagokat készítettek a Covid-19 vírus által okozott helyzet minél hatékonyabb kezelésére.

 

Forrás: origo.hu

További programok »

Itthon

Hőség - A jövő héten 40 fok közeli meleg is lehet

A következő napokban tovább erősödik a kánikula, többfelé 40 fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek. A hétvégére mérséklődik néhány fokkal a meleg. Ezzel együtt egész héten sok lesz a napsütés, csak helyenként lehetnek záporok, zivatarok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.
17:06
FEL