Meghalt Hirsch Gábor holokauszttúlélő és zsidó aktivista Svájcban

2020. augusztus 31. 13:27 | behir

A Magyarországon született Hirsch Gábor, a Holokauszttúlélők Svájci Közösségi Pontjának (Kontaktstelle für Überlebende des Holocaust) alapítója és volt elnöke az életének 90. évében halt meg a napokban, Zürichben. Halálhírét családja jelentette be.

Hirsch Gábor Békéscsabán született 1929. december 9-én. Tizennégy éves volt, amikor anyjával együtt Auschwitzba deportálták 1944 júniusában. Az anyját a lágerben meggyilkolták, de ő maga is percekre volt a haláltól, azért menekült meg a gázkamrából, mert az utolsó pillanatban munkára alkalmasnak ítélték. 1945-ben Budapesten találkozott újra édesapjával, aki szintén megjárta a nácik egyik lágerét. 

Hirsch 1956-ban emigrált Svájcba, ahol Klein Ottóval megalapította a Holokauszttúlélők Svájci Közösségi Pontját 1994-ben (Kontaktstelle für Überlebende des Holocaust). A szervezet nem csak a holokauszttúlélők egymással való kapcsolattartását és a múltjuk feltárását, dokumentálását tűzte ki célul, hanem az antiszemitizmus és a rasszizmus elleni küzdelmet is. A közösségi pont 2011-ben szűnt meg. 

 

Forrás: mazsihisz.hu

Itthon

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek Békéscsabán

Idén a korábbi évektől eltérően emlékezett február 25-én a kommunista diktatúrák áldozataira a békéscsabai önkormányzat. Egy korabeli képeket és történéseket magában foglaló, online füzetet állítottak össze az érdeklődőknek. Emellett a város vezetése szűk körben az emlékműhöz is kilátogatott csütörtökön.
2021. február 25. 15:22
FEL