Megérkeztek az automaták, de még nincs mit visszaváltani

2024. január 18. 12:55 | Hidvégi Dávid

Ugyan már kihelyezték az üzletekben az üveg és PET-palackok, valamint alumíniumdobozok visszaváltására alkalmas automatákat, azok még nincsenek használatban! Az italgyártók ugyanis június 30-áig haladékot kaptak a visszaváltható palackok használatára.

Áll az automata a békéscsabai üzletekben, mégsem lehet használni. Törvény kötelezte a rendszert működtető MOHU MOL Zrt.-t arra, hogy január 1-jéig helyezze ki a gépeket, de időközben az italgyártók június 30-áig haladékot kaptak a visszaváltható palackok használatára. A visszaváltás a 400 négyzetméternél nagyobb élelmiszer üzletekben kötelező, minden más italt értékesítő árusítóhelyen már nem, de önként bármilyen bolt csatlakozhat a rendszerhez.

– Nagyon fontos, hogy megnézze mindenki az italcsomagolásokat, amikor eldönti, hogy melyiknek, mi legyen a sorsa. Azok a csomagolások, amelyek jelenleg a háztartásokban vagy a boltok polcain vannak, azok vagy betétdíjas üvegek lehetnek, amelyek többször használatosak (sörös vagy boros üvegek lehetnek ilyenek), vagy pedig egyszer használatosak, amelyeket a megfelelő szelektív hulladékgyűjtőbe kell elhelyezni – ismertette Tyetyák Magdolna, az Élésker Kft. ügyvezetője.

Jelenleg még csak régi palackok találhatóak meg az üzletekben. Az automatába csak az termék dobható be, amely után a vásárló már fizetett visszaváltási díjat, más palack, doboz nem. A gyártók július 1-jétől már csak olyan termékeket szállíthatnak ki, amelyeken feltüntették, hogy visszaválthatók, és hogy 50 forint termékdíjat kell fizetni értük, akkor is, ha raktárban még van régi palackokból. Amint elindul a rendszer csak a sértetlen és tiszta palackokat lehet visszavinni az automatához, amely majd vonalkód alapján váltja vissza terméket. Nem lehet visszaváltani a 0,1 liternél kisebb és a 3 liternél nagyobb palackokat sem. 

 

Galéria

További programok »

FEL