Megérkeztek a műtárgyak a gyulai Sissi-kiállításra

2022. május 23. 14:58 | Vincze Attila

Hétfő délelőtt megérkeztek Gyulára azok a nagyértékű műtárgyak, melyek a Gödöllői Királyi Kastély és a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Erzsébet királynéról szóló közös kiállításának döntő részét alkotják majd. A különleges tárlat Sissi és Ferenc József gyulai látogatásának 165-ik évfordulóján, május 25-én nyílik meg.

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, hosszú előkészületek után hamarosan megnyílik a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont legújabb időszaki kiállítása, amely négy fő témát jár körül: Sissi utazásait, a sporthoz való kapcsolatát, a szépségét és a körülötte kialakult, mai napig tartó kultuszt. A tárlathoz hétfőn érkeztek meg Gödöllőről azok a műtárgyak, melyek néhány helyi kötődésű darabbal kiegészítve alkotják majd a nem mindennapi kiállítást. A Gödöllői Királyi Kastély Múzeum rendelkezik az ország legnagyobb, Erzsébet királynéhoz köthető műtárgy gyűjteménnyel, ami annak is köszönhető, hogy Sissi meglehetősen sok időt, több mint 2000 éjszakát töltött a kastély falai között. 

– 40 műtárgyat hoztunk a kastélyból, ezek közül nagyon sok most lesz először látható, van amit már viszont megmutattunk a mi időszaki kiállításainkon Gödöllőn, de vannak új szerzeményi műtárgyaink, amiket most láthat először a közönség és lesznek olyan különleges műtárgyak, melyek Erzsébet egykori hagyatékából, tulajdonából származnak – fogalmazott a behir.hu-nak Kaján Marianna, a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum muzeológusa.

Fotó: behir.hu

 

Az "Útközben Erzsébet királynéval" című kiállítás az Almásy-kastély Látogatóközpont időszaki kiállítóterének négy termében látható majd. Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője elmondta, hogy a kiállítás tematikáját a gödöllőiek készítették, azonban a gyulaiak által megálmodott különböző interaktív elemeknek köszönhetően egy egyedi és különleges tárlat valósul meg. 

– Sok olyan meglepetéssel várjuk az érdeklődőket, amelyek alapvetően Erzsébet királyné életéhez, illetve az ő utazásaihoz kapcsolódnak, viszont egy különleges világba repítik majd el a látogatókat, olyan technikai megoldások is lesznek, amelyek mindenképpen meglepetést fognak okozni a közönségnek – ismertette a részleteket.

A szervezők kiemelték, hogy a nagy érdeklődésre számot tartó Sissi-kiállítást május 25-től egy éven át lehet majd megtekinteni a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban.

További programok »

FEL