Megemlékezés dr. Zsilinszky Mihály államtitkárról

2015. október 30. 08:33 | behir.hu

Az esemény Medgyesi Pál, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatóhelyettese szavaival vette kezdetét, aki hangsúlyozta: a megemlékezés azért fontos, hogy az emberek megbecsüljék azt, aki sokat tett a közösségért és annak fejlődéséért. Elsőként dr. Jároli Józsefet hallgatták meg az egybegyűltek, aki dr. Zsilinszky Mihály életútjáról beszélt. A Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy az államtitkár életének nagy részét áldozta Békéscsaba, a szülőföldje fejlődéséért, az oktatás és a művelődés fejlődése szívügye volt. A megemlékezés résztvevői előtt számos életesemény tárult fel dr. Zsilinszky Mihályról, aki nem csak államtitkár volt, hanem tanár, történész és politikus is. A Magyar Tudományos Akadémia tagja volt és 1861-1889 között Békéscsaba országgyűlési képviselője, valamint a város díszpolgárává is választották 1902-ben. Számos ma álló épületnek, épületrésznek a tervezésében, kivitelezésében is közreműködött Békéscsabán, támogatta a mai Munkácsy Mihály Múzeum létrejöttét és a Kazinczy Ferenc Általános Iskolát, amely az első, emelettel rendelkező iskola volt akkoriban.

A megemlékezést Kocsor János folytatta, aki az államtitkár történetírói munkásságát mutatta be Békés megyei vonatkozásban. Az egybegyűlteknek két képet mutatott Békéscsaba városáról, 1845 és 1905 között, amelyen látható volt a város hatalmas fejlődése, melyhez dr. Zsilinszki Mihály nagyban hozzájárult. Kocsor János kifejtette: az államtitkár úgy gondolta, hogy a tudományok által a világ jobbá tehető, ezért fontosnak tartotta számos tudományos igényű könyvek és tanulmányok publikálását. Legyen bármekkora terjedelmű a mű, az államtitkár mindig aprólékosan szerkesztett, a levéltárak szorgos látogatója volt. A saját kutatásai ma is értékes forrásul szolgálnak számunkra. Dr. Zsilinszky Mihály 87 éves korában halt meg. A megemlékezés végén a megjelentek megnézhették a kamarakiállítást, ahol számos fényképet láthattak az államtitkárról és további érdekes információkat olvashattak róla.

A csabai államtitkár kamarakiállítás, október 29-től november 22-ig megtekinthető a Munkácsy Mihály Múzeum Kamaratermében.

FEL