Megdolgoztatta a jégkármentesítő rendszert az utolsó májusi hétvége

2020. május 31. 18:57 | behir

Az agrárkamara adatai szerint nem volt olyan nap, hogy ne kellett volna elindítani a talajgenerátorokat az országban. A fokozott védekezésnek köszönhetően csupán kisebb, kárt nem okozó jégszemek hullottak a földekre.

A jégkármérséklő rendszer elmúlt két évi működésének legnehezebb időszakát hozta el május utolsó hete. Nem volt olyan megye, ahol legalább egyszer ne lett volna heves zivatar – írja a Magyar Nemzet. Az üzemeltetésért felelős Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elemzése szerint május 25-től az országban található mind a 986 talajgenerátor reggeltől estig üzemelt. Bár a talajgenerátoros jégeső-elhárítás lényegesen csökkenti a jégfelhőkben kialakuló jégszemek méreteit – megfelezi, jó esetben harmadolja azokat –, megakadályozni nem tudja a zivatarfelhők kialakulását. A fokozott védekezés ellenére ezért az ország néhány pontján így is hullott jégeső. Az intenzív védekezésnek köszönhetően azonban csupán borsószem és búzaszem nagyságnyi jégről érkeztek jelzések az ország összes megyéjéből.

Ha a rendszer nem üzemelt volna a héten, akkor több helyen, cseresznye és dió nagyságú jég is kárt tudott volna tenni. Az ország teljes területét lefedő jégkármérséklő rendszert a Vidékfejlesztési program keretében, 1,8 milliárd forint uniós támogatással 2018 tavaszán építették ki. A rendszer működtetésére az Agrárminisztérium a kárenyhítési alapból évente 1,5 milliárd forintot biztosít az agrárkamara számára.

További programok »

Gazdaság

Új program indul a magyar vállalatok támogatásáért

Új program indul azoknak a magyar vállalatoknak a támogatásáért, amelyek hajlandóak legalább 560 millió forint beruházást végrehajtani a koronavírus-járvány miatt veszélybe került munkahelyek megvédéséért - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán.
2020. július 4. 17:06
FEL