Megdöbbentő adatok születtek arról, mennyit számít a láthatósági mellény

2023. február 24. 11:49 | Vári Bianka

Életmentő lehet a gyalogosok számára a láthatósági mellény, ruházat vagy fényvisszaverő eszközök használata, különösen lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között. Ezt támasztja alá a Magyar Közút legújabb videójában, melyben azt tesztelték, milyen távolságból veszi észre az autós a gyalogost este, kivilágítatlan útszakaszon.

A videóban jól látszik, hogy nem sokat számít az sem, ha világosabb ruházatot viselünk, hiszen mindössze pár métert nyerhetünk vele láthatóság szempontjából, szemben a fényvisszaverő ruházattal, ami adott esetben már több száz méterről is láthatóvá teszi viselőjét még koromsötétben is. A Magyar Közút beszámolója szerint az elmúlt időszakban több olyan gyalogos gázolás történt az országos közutakon, ami megelőzhető lett volna.

Csak a külterületi gyorsforgalmi, fő- és mellékúti szakaszokon 2020-ban 43; 2021-ben 28; míg 2022-ben 38 halálos áldozata volt ezeknek a baleseteknek. A tragédiák valószínűleg nem történnek meg, ha a gyalogosok távolról is jól észrevehető, fényvisszaverő kiegészítőt viselnek.

Korábban már a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság is készített egy hasonló tanulmányt, igazságügyi szakértő bevonásával. Ebben megállapították, hogy éjszaka a kivilágítatlanul kerékpározót 43 méterről észleli a gépjármű vezetője. Egy 90 kilométer per órával közlekedő autó féktávolsága azonban még ideális esetben is legalább 70 méter, ezért a tragédia szinte elkerülhetetlen.

A helyi szóvivő arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a KRESZ csak lakott területen kívül teszi kötelezővé gyalogosok és kerékpárosok számára a láthatósági mellény viselését, korlátozott látási viszonyok között mindenképpen ajánlott a fényvisszaverő eszköz használata.

– A közlekedésben a másodpercek tört része alatt történnek az események, és dönteni kell. Tehát higgyék el nekünk, hogy nagyon sokat jelent minden plusz. Akár egy plusz fényvisszaverő mellény, akár egy prizma, akár egy jól működő világítás bizonyos esetekben az életünket mentheti meg – nyomatékosította Szombati Andrea, majd emlékeztetett, hogy a kerékpárok kötelező felszerelése többek között az első keréken elhelyezett 2 darab prizma. Amikor egy biciklis a kereszteződésbe ér, az oldalról érkező ezt látja először. 

Bár a téli hónapok végéhez közeledve egyre korábban világosodik és később sötétedik, a szakemberek arra biztatják a gyalogosokat és a kerékpárosokat, hogy különösen külterületen, a saját biztonságuk érdekében viseljenek fényvisszaverő kiegészítőt vagy láthatósági mellényt.

További programok »

FEL