Megalakult a Nemzeti Orvostudományi Kutatási Központ

2021. december 14. 08:00 | behir.hu

A klinikai orvostudományi kutatások összefogása érdekében Nemzeti Orvostudományi Kutatási Központot (NOKK) hozott létre az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) a kormányzat támogatásával.

– A NOKK-nak a többi között az a feladata, hogy kutatási prioritásokat határozzon meg a klinikák, illetve az egyetemek számára, mindennek nyomán pedig javítson a nemzet egészségügyi állapotán – közölte Kásler Miklós, a NOKK alakuló ülésén hétfőn, Budapesten. Az emberi erőforrások minisztere hozzátette: a NOKK létrehozásától azt várja, hogy Magyarország hosszú időn keresztül megőrizheti a klinikai vizsgálatok terén betöltött vezető szerepét. Ennek érdekében a klinikai vizsgálatok szervezése területén az Egyesült Államokban működőhöz hasonló struktúrát alakítottak ki.

Kásler Miklós kiemelte, hogy egyúttal biztosítani kívánják a hátteret nemcsak a gyógyszergyárak által kezdeményezett kutatások, hanem a betegágy mellett folyó kutatások számára is. Arról is szólt, hogy az orvostudományi kutatások támogatása érdekében létrehozták a nemzeti Egyészségügyi Kutatási Ügynökséget is, amely segíti a klinikai kutatási hálózat, a kutatási központok kialakítását, illetve az orvostudományi kutatásokhoz kapcsolódó képzéseket szervez.

Dóczi Tamás, a NOOK elnöke elmondta, hogy a központ létrehozásának az is a célja, hogy jobban érvényesüljenek a klinikai szempontok a tudományos kutatásban, cél továbbá, hogy felgyorsuljon a kutatási eredmények beemelése a klinikai gyakorlatba.

Forrás: FB/Kásler Miklós

További programok »

FEL