Még Amerikába is vittek bicajt az egyik békéscsabai bringa boltból

2021. június 15. 08:53 | Such Tamás

Békéscsaba kerékpárváros. Ezt már egy csomószor leírtuk. Azt már kevésbé, hogy a ’80-as évek közepén nemcsak a csabai kerósok edzője, Szilágyi György volt csabai származású, hanem a Debrecené (Andó János) és az egyik Fradi-tréner (Uhrin János) is itt született. De most nem erről lesz szó.

A minap a Lencsésin működő Bringa Boltba vittem a kerékpáromat, hogy kiszedjék a hátsó kerekéből a nyolcast. Érkezésemkor épp egy anyuka a tinédzserkorú lányának vett egy biciklit. Dobozról jöttek.

Ollári Zsolt elmesélte, a legmesszebbről érkező vásárlójuk Amerikából jött – aki amúgy természetesen békéscsabai. A szüleihez jött vakációra, közben kellett neki egy bicaj, meglátta, megvette, és feltette a repülőgépre.

 

Bringaboltban – Fotó: behir.hu/Such Tamás

A centírozás is egy komoly szakma – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

A tulajdonos azt azonban nem tudja, hogy azóta hányan követték a fiatalembert. Azt viszont igen, hogy Angliába is sokan visznek használt német(!) cajglikat, mert itt lényesen olcsóbban lehet beszerezni őket.

Balázs Imre, a Speedy Kerékpárüzlet első emberének a története némileg más. Nemrégiben egy Csabán született, Londonban élő srác Pesten vásárolt egy méregdrága versenygépet, amit ők felturbóztak. Majd a Kanári-szigetekre repült bicajostól egy edzőtáborba, onnan pedig visszatért Angliába, és bizony vitte a sporteszközt is.

***

 

Noha a biciklit a szegény emberek járművének tartják, azért némelyik jócskán többet kóstál, mint egy Trabant. („Biciklit és Trabantot a falhoz támasztani tilos!” – egy nyolcvanas évekbeli fali intelem.) Miközben jó néhány családban egy főre legalább két drótszamár jut: az egyik a munkába járós, a másik pedig a sportolós. Az utóbbiból is lehet kettő: országúti és terep.

 

Bringaboltban – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

FEL