Éljen a haza! - Gyulán is emlékeztek hőseinkre

2023. március 15. 18:08 | Csiffáry Zsuzsanna

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékeztek Gyulán is. A szervezők több helyszínen a Kossuth téren, a Városháza dísztermében, illetve a Petőfi téren várták az ünneplőket.

Szerda délelőtt Gyulán a Kossuth téren vette kezdetét a március 15-i  ünnepség, ahol közreműködtek a Calliope Színjátszó Kör növendékei. Kossuth Lajos mellszobrát többek között Görgényi Ernő polgármester, Alt Norbert és Kónya István alpolgármesterek koszorúzták meg. 

A városi megemlékezésen egy 17 tagból álló erdélyi csoport is lerótta tiszteletét a haza nagyjai előtt. 

– A nemzeti ünnepünkön Sepsiszentgyörgyön közel 80 huszár lóháton vonul fel az utcákon és mindegyiküknél óriási magyar zászló van. Felemelő érzés, nem nagyon lehet szavakba önteni – emelte ki a csoporttal érkező Bíró Ilonka

Ezt követően a gyulai Városháza dísztermében folytatódott a megemlékezés, ahol Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója mondott ünnepi beszédet, amelyben kitért a 12 pontra is.  

– 175 évvel ezelőtt arra kérdésre, hogy mit kíván a magyar nemzet, elsőként ez volt a válasz a 12 pontban: legyen béke, szabadság és egyetértés. A szabadság fogalma még egyszer fordul elő a dokumentumban, a legvégén, amikor a francia forradalom hármas jelszavát idézik: egyenlőség, szabadság, testvériség. A 12 pontot indító hármas kívánalom, a magyar szabadság keretfeltételeit jelöli, a franciáktól elterjedő jelmondat pedig a világszabadság azóta is használt kulcsfogalmai – hangsúlyozta Demeter Szilárd. 

Az ünnepi műsorban a Kormorán Zenekar és Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, valamint az Erkel Ferenc Vegyeskar is szerepet kapott.

A megemlékezés zárásaként a Petőfi téren is megkoszorúzták a költőóriás szobrát. 

Galéria

További programok »

Gyula

FEL