Már itthon is több az influenzás, mint a covidos beteg

2024. január 27. 18:50 | behir.hu

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön közölt tájékoztatója szerint közel kétszázezren fordultak múlt héten orvoshoz Magyarországon akut légúti fertőzés tüneteivel, köztük 28 ezren influenzaszerű tünetekkel.

– Január 15-21. között az influenzateszt pozitivitási aránya a légúti minták között 18,8 százalékos, a covidos megbetegedésekért felelős SARS-CoV-2 vírusé pedig 14,9 százalékos volt. Összességében 261 mintából 49 bizonyult pozitívnak influenzára, 39 SARS-CoV-2-re, 9 légúti óriássejtes vírusra (RSV) és 4 humán metapneumovírusra (hMPV). Az utóbbi két, kevésbé közismert légúti kórokozó elsősorban újszülöttekre, kisgyermekekre és idősekre jelent komolyabb kockázatot – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Mint írták: az elmúlt héten 201 beteget vittek kórházba súlyos, akut légúti fertőzéssel, és közülük 25-en kaptak szubintenzív vagy intenzív ellátást. A szennyvízben mért örökítőanyag-koncentráció az influenza A esetén stagnál, a SARS-CoV-2-nél pedig csökkenést mutat.

– Az egyszerre terjedő légúti vírusok együttes hatása valószínűleg több súlyos légúti megbetegedéshez vezet az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség területén, ami a következő hetekben továbbra is jelentős nyomást helyezhet az egészségügyi ellátórendszerekre – írta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC).

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ

További programok »

Egészségügy

A kék vonal alapítvány több ezer fiatalnak segít akár az utolsó pillanatban

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-vonala az idei év első négy hónapjában már közel 10 ezer megkeresést fogadott, amelyből több mint 400 konzultáció szólt önbántalmazásról és több mint 500 esetben jelent meg az öngyilkossági gondolat. Átlagosan 2 hetente fogadtak olyan hívást a Kék Vonal ügyelői, amikor utolsó pillanatos segítség megszervezésére volt szükség.
2024. május 17. 19:20
FEL