Már hivatalos: a Fővárosi Közgyűlés visszavonta az olimpiai pályázatot

2017. március 1. 11:49 | Mikóczy Erika

Szerdán megszületett a döntés: rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés – az utóbbi időszak fejleményeinek megfelelően – úgy határozott, hogy visszavonja a 2024-es ötkarikás játékok megrendezésére benyújtott budapesti olimpiai pályázatot - írja a Nemzeti Sport.

A testület Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, valamint a Fővárosi Közgyűlés valamennyi fideszes képviselőjének javaslatára – 22 igennel, 6 nem szavazat ellenében – döntött arról, hogy hatályon kívül helyezi a tavalyi közgyűlési határozatot, és „a politikai egység felbomlására tekintettel” a Magyar Olimpiai Bizottsággal közösen visszavonja a olimpiai pályázatát.

A pályázat visszavonását múlt héten a kormány, a főváros vezetése, a Fidesz elnöksége és a Fidesz-frakció tanácsolt a Magyar Olimpiai Bizottságnak és Budapestnek. Kósa Lajos, a nagyobbik kormánypárt parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a Fidesz-elnökség nevében azt mondta, hogy jelenleg egyetlen felelős döntés lehetséges: megakadályozni Magyarország nemzetközi presztízsveszteségét, ezért tanácsolták az olimpiai pályázat visszavonását.

A kormány azt követően alkotta meg határozatát, hogy a Momentum Mozgalom február 17-én, pénteken 266 151 aláírást adott le az olimpiával kapcsolatos népszavazás érdekében.

Forrás: Nemzeti Sport

FEL