Már három kis gólya van a behir-es fészekben

Kameránkon keresztül a nap huszonnégy órájában, élőben követhetjük figyelemmel a Békéscsabai Médiacentrum által „örökbefogadott” gólyacsalád mindennapjait.

Kameránkon keresztül a nap huszonnégy órájában, élőben követhetjük figyelemmel a Békéscsabai Médiacentrum által „örökbefogadott” gólyacsalád mindennapjait. Több nézőnk az utóbbi napokban aggodalmát jelezte amiatt, hogy sokat látja a fiókákat magukra hagyva. Boldog Gusztáv, természetvédelmi szakember megkeresésünkre több érdekességet is elmondott a madarakkal kapcsolatban.

A gólyák egy hónapon át költik a tojásokat majd a kikelt fiókák is ennyi időt töltenek a fészekben lapulva. Ezt követően állnak lábra és a további neveléssel is nagyjából ilyen hosszú időt töltenek egészen a kirepülésig.

A madarak általában négy-öt tojást raknak, ám nem biztos, hogy mindegyik kikel, illetve nem feltétlenül lesz az összes fióka életképes. Ez főleg az elérhető táplálék mennyiségétől függ. Előfordul, hogy a fészekből kiesett fiókával találkozunk. Mint kiderült, ez gyakran nem véletlen. Ha nem áll rendelkezésre a teljes család részére elegendő táplálék, akkor vagy az erősebb fiókák lökik ki maguk közül a gyengébbeket, vagy akár a felnőtt madár dönt úgy, hogy azzal az egyeddel nem érdemes foglalkoznia. Ezek a példányok gyakran kerülnek a nemzeti park munkatársaihoz, akik próbálják az életüket megmenteni. A szakember hozzátette, bármennyire is tűnik kegyetlennek a gólyafiókák kilökése a fészkekből, ez az önszabályozó rendszer fontos eleme a természetnek.

Kirepülésük után a fiatal gólyák első két-három évükben egyébként nem jönnek vissza Afrikából, csak a fészekrakás megkezdésekor „költöznek haza”. Eleinte ekkor még csak amolyan „játszófészket” építenek, ami csak pár gallyból áll, ebben azonban nem zajlik valódi költés.

Érdekesség, hogy az első alkalommal vándorútra kelő fiatal gólyák nem feltétlenül költőhelyükre térnek vissza. A szakemberek tudnak például olyan egyedről, amelyik bár Magyarországon kelt ki a tojásból, Németországba vagy Csehországba tért vissza, és ott költ azóta is. Nem igaz ugyanakkor, hogy ugyanaz a példány ugyanarra a fészekre érkezne meg minden tavasszal, időnként cserélődnek az egyedek. Továbbá tévhit az is, hogy a gólyák hűségesek maradnának párjukhoz.

Előfordul az is, hogy a fiókák növekedésével egyik, vagy akár később mindkét szülő távol marad a fészektől akár hosszabb ideig is, nem ott éjszakázik, ez azonban természetes, nem kell emiatt aggódva figyelni a fiókákat. Már csak azért sem, mivel a gólyák napi ritmusa teljesen eltérő az emberekétől.

Megosztás:

Címke: