Már 33 éve érezzük a finom illatokat a Csaba utcában

2023. április 26. 13:47 | Such Tamás

14 éves korától, azaz 58 esztendeje szívja magába a cukrászműhelyek illatát. Ez idő alatt három „rétesboltos” munkahelye volt, az utóbbi az 1990 óta, a Csaba utcán máig működő Tiroli Rétesbolt. Zleovszki Györggyel, vagy ahogy a városban mindenki ismeri, Réteses Gyurival öt évtizedes ismeretségünkből fakadóan tegeződve beszélgettem.

 

– Már az általánosban eldöntötted, hogy cukrász leszel? 

– Először felszolgálónak jelentkeztem, de nem vettek fel, majd átirányítottak cukrásznak. Így lettem cukrász. 

 

– Szerintem mindannyian jól jártunk. 

– A Békés Megyei Vendéglátóipari Vállalat Gábor Áron utcai cukrászüzemében Laczó Pali bácsi kezei alatt voltam tanuló. Majd az 1968-os végzésemet követően átkerültem a Jókai utcai rétesboltba, azt követően a Kazinczy utcaiba. Az utóbbiban, az 1980-as évek közepén már szerződéses üzemeltetésben Rétesboltként működtünk és 1990-ben jöttünk ide a Csaba utcába.

 

Zleovszki György alias Réteses Gyuri – Fotó: behir.hu/Such Tamás

(Rétesek közt Gyuri – Fotó: behir.hu/Such Tamás)

 

– Te vagy a névadó?

– (gondolkodik) Mondjuk. Azért választottuk ezt a nevet, mert a hagyományostól eltérően, tiroli módra, hajtogatott vajas tésztából készítjük a rétest.

 

– Korábban mi volt a boltotok helyén? 

– Ruhaüzlet. Amikor 1990 novemberében megnyitottunk, először bérlők voltunk, majd megvásároltuk az ingatlant.

 

– Ez a Csaba utcai üzletsor kvázi a helyi szatócsok egyik utolsó mohikán-negyede.

– Varázsuk van: mondhatni mindenhol kézműves munkák zajlanak. Nálunk talán az a plusz, hogy az eladótérből megfigyelhető, hogy mi fán terem a rétesgyártás. 

 

Tiroli Rétesbolt – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

 

– Kezdetben hányfélét készítettetek? 

– Nyolcat: túróst, almást, meggyest, mákost, dióst, káposztást…

 

– Már megéheztem, pedig még csak 10 óra 20 perc van... 

– … sonkást, pizzást. Majd jöttek az „angolosok”: a barackos, a szilvás, az erdei gyümölcsös és a meggyes. 

 

– Mi a sláger? 

– Az angolosok, míg a klasszikus közül a túros és a mákos.

 

Laurinyeczné Nusi, Gyuri és Kovács Anna (igazoltan hiányzik: Nagy Attila) – Fotó: behir.hu/Such Tamás

(Laurinyeczné Nusi, Gyuri és Kovács Anna; igazoltan hiányzik: Nagy Attila – Fotó: behir.hu/Such Tamás)

 

– Évtizedekig beragadtam a tinédzserkori hiúságomba. Sokáig azért nem ettem mákost, mert „Jaj, olyan lesz a fogam…”. 

– Én is a mákost szeretem a legjobban. 

 

– Finom és lehet, hogy egy kicsit bekábítózunk tőle. Napi hány készül? 

– Körülbelül 800. 

 

– Mekkora volt a legnagyobb megrendelés? 

– Amikor a Tondach megnyitotta a cserépgyárat, kereken 2500-at rendeltek.

 

Tiroli Rétesbolt – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– Akkor be is zártatok egy hétre. 

– Dehogy! Ugyanúgy kiszolgáltunk, mellette egy nap és egy éj sütöttük a réteseket.

 

– Nemcsak jól sütkérezel, hanem kiválóan kommunikálsz is – akár a pult mögött, akár az utcán. 

– Inkább az a fontos, hogy nagyon sok állandó vendégem van. Előfordul olyan is, hogy az emberek megismernek az utcán, majd sétálok egy kicsit és hamarosan találkozunk a boltban. 

 

– Jó mozgóreklám vagy. 

– És vannak visszatérő vásárlók is mint például Mosonmagyaróvárról, Debrecenből, Pécsről stb.; sőt, az az ember, aki hetente Nyíregyházáról hozza a savanyú káposztát a piacra, ő például sosem megy haza rétes nélkül.

 

Zleovszki György alias Réteses Gyuri – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– Honnan rendeltek a legmesszebbről? 

– New Yorkból. Ott él egy csabai család három fia. 

 

– Ööö.. 3D-s technikával kinyomtatják? 

– Az édesanya egy régi fajta, papírfalú bőrönddel érkezik. Ilyenkor a rétest nem vágjuk fel, hanem szálában papírba csomagolva berakjuk, és a bőrönd keresztgumijával – amivel az inget szokták – becsatolja. De csak túróst kérnek. 

 

– Kóstoltál már valódi tiroli rétest? 

– Egyszer, amikor egy ismerősöm kiutazott, megkértem, hogy hozzon néhány szeletet. És az adott településen először nem talált, azt követően az egész busz elindult rétest keresni… Végül valahol sikerült nekik. 

 

Zleovszki György alias Réteses Gyuri – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– Mi a különbség? 

– Ők a túrósba kandírozott gyümölcsöt tesznek, például mazsolát. Mi nem teszünk, mert itthon nem szeretik, inkább kipöckölik.

 

– Nekem a rétes olyan fejedelmi koszt, mit a bundás kenyér vagy a lángos.

– Ha reggel néhányat forrón megeszel, és utána már csak vizet iszol, tuti, hogy egésznap nem leszel éhes. Ez egy igazi fogyókúrás étel!

 

– Elmúltál már 70 éves, noha egy tizenötöst letagadhatnál. Kinek adod majd át a stafétát?

– Természetesen eljön hamarosan az az idő is. A lányom tanár, úszóedző, a fiam viszont cukrász, mérnök és grafikus, noha ő Pesten él. Minden bizonnyal a gyerekeim és a kollégáim fogják megoldani a továbbvitelt.

 

Zleovszki György alias Réteses Gyuri – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Ezek is érdekelhetik

További programok »

FEL