Makett kiállítás – miniatűr csodák a Csabagyöngyében

2019. szeptember 14. 17:01 | Mikóczy Erika

Helikopter-, repülő-, autó- és hajómodellek, tankok, miniatűr katonák, sőt még egy világháborús relikviagyűjtemény is várja azokat, akik ellátogatnak a hétvégén a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központba, a 25. Nemzetközi Makett Kiállításra és Versenyre.

A Körös Makett Klub szervezésében zajló rendezvényre ezúttal Magyarországon kívül Szerbiából, Csehországból, Szlovákiából és Romániából is érkeztek makettezők. A jubileumi rendezvényen, amelyhez börze és verseny is társul közel négyszáz makett látható.

Mint azt Bodó Imre, a Körös Makett Klub vezetője elmondta, a makettezők életében nagyon fontosak azok a rendezvények, ahol meg tudják mutatni, mivel foglalatoskodtak, mit készítettek a szabadidejükben.

– Aki szereti a történelmet, a harci járműveket, a repülést, azok közül sokan választják hobbinak a makettezést, ahol kicsit kiélhetik az ilyen irányú érdeklődésüket. Valamelyik makettező akár egy évig is építi a makettjét, de vannak rövidebb idő alatt összerakható, elkészíthető makettek is – jegyezte meg Bodó Imre, hozzátéve, hogy szívesen ajánlja ezt a fajta foglalatoskodást mindenkinek.

 

 

 

A klub vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy sok különleges makett látható a kiállításon. Van például olyan is, amelynek egy figura megvásárlásával indult a története. E köré aztán egy egész fantasy makett épült, amelynek minden egyes darabja kézzel készült, önálló, kreatív munka.

A makettek mellett szinte egy kis külön világot képeznek azok a repüléstörténeti relikviák, amelyek főként a második világháború időszakából származnak. Domokos Ferenc18 éves kora óta gyűjti az érdekes tárgyakat,  amelyekből most egy válogatást hozott el a kiállításra. Személyes dolgok, repülőgép-alkatrészek találhatók a gyűjteményben, amelynek a darabjait bolhapiacokon vagy idősebb emberektől sikerült beszereznie.

– Vannak itt a veszprémi, egykori hadi repülőtérről származó roncsdarabok, műszerek, de vannak Békés megyei tárgyak is. 1944. október 6-án a szovjet csapatok elérték Békéscsabát, abból az időből is fennmaradtak a légi harcok egyes emlékei, amelyből került hozzám is. Akik odaadják ezeket a tárgyakat, sokszor a történetét is megosztják velem, és úgy látom örülnek is annak, hogy egy gyűjtőhöz kerül valami olyan, ami otthon csak porosodott – jegyezte meg Domokos Ferenc.

A kiállítás a makettekkel és a relikviákkal szombaton 19 óráig, vasárnap pedig 8-13.30-ig tekinthető meg a Csabagyöngye Panoráma termében.

 

Galéria

 

FEL